Három köbméter radioaktív víz folyt ki a dél-csehországi temelíni atomerőmű második energiablokkja hűtőrendszerének vezetékeiből - jelentette be hétfőn Pavel Pittermann, az állami atombiztonsági hivatal szóvivője.

Az atomerőmű második blokkja transzformátorcsere miatt egy hete le van állítva. A radioaktív víz kiszivárgása vasárnap reggel történt, s a hibát azóta már kijavították. Semmiféle veszély nincs - szögezte le Pittermann. A cseh fél mindenesetre tájékoztatta az illetékes német és osztrák állami szerveket.A transzformátor meghibásodása miatt a biztonsági rendszer a múlt kedden állította le a második reaktort. Áll az első energiablokk is, mert április közepe óta előre betervezett karbantartási munkálatokat végeznek rajta. A második energiablokkot körülbelül tíz nap múlva indítják újra, az első blokkot pedig később.Az Európai Bizottság megfigyelő csoportot küld az atomerőműbe - közölte kedden az intézmény egyik illetékese. Loyola de Palacio energiapolitikai kérdésekért felelős biztos szóvivője szerint az erről szóló döntést aznap reggel hozta meg a bizottság illetékes főigazgatóságának vezetője.E pillanatban még nem lehet tudni, lehet-e bármilyen következménye a hétfőn bekövetkezett balesetnek. Mindenesetre ilyenek bárhol előfordulhatnak, a cseh hatóságok pedig azt közölték, hogy a mostani semmilyen problémát nem okoz. Még arra sem volt szükség, hogy működésbe hozzák az ilyen esetekben alkalmazott riasztó rendszert - mondta a szóvivő.Az osztrák és a német határtól mintegy 60 kilométerre lévő temelíni erőmű ügye sok gondot okozott Csehország csatlakozási tárgyalásain, mert az osztrák politikai erők egy része megpróbálta elérni, hogy Bécs a létesítmény bezárásától tegye függővé a csatlakozási szerződés jóváhagyását.A problémákat végül egy Csehország és Ausztria között létrejött kétoldalú megállapodással rendezték. Ebben Csehország hozzájárult az erőmű olyan átalakításához, ami megfelel az osztrák biztonsági igényeknek; Bécs pedig ennek fejében nem akadályozta tovább az energiafejezet lezárását a Csehországgal folytatott csatlakozási tárgyalásokon. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Három évvel ezelőtti felvételeket mutattak be franciaországi tüntetésként Bayer Zsolt műsorában

Három évvel ezelőtti felvételeket mutattak be franciaországi tüntetésként Bayer Zsolt műsorában

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást

Orbán Viktor megmutatta az adventi koszorújukat (fotó)

Orbán Viktor megmutatta az adventi koszorújukat (fotó)

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!