Őrizetbe vették Szerbia és a balkáni térség legnagyobb ifjúsági fesztiválja, az újvidéki Exit szervezőit. Gazdasági visszaélésekkel vádolják őket, de többek szerint populista hecckampány áll a háttérben. A július elejére tervezett négynapos kulturális esmény elmaradhat.

Az Index a belgrádi B92 független hírügynökségre hivatkozva arról számolt be, hogy a fesztivál négy szervezőjét, köztük a főszervező Dusan Kovacsevicset a hatóságok hivatali visszaéléssel vádolták meg. Az internetes portál szerint egyelőre nem világos, hogy csak az Exit Egyesület elnöki tisztjét is betöltő Kovacsevicset és Bojan Boskovics főszervezőt, vagy mind a négy beidézettet vizsgálati fogságba helyezték.Az Európa-szerte elismert Exit Újvidéken (Novi Sad), a péterváradi erőd falai között kerülne megrendezésre idén immár negyedszer. A Balkán Sziget-fesztiválja a szervezők ügyvédje, Vladimir Beljanszki szerint politikai okokból nem tetszik a jelenlegi Kostunica-vezette Szerbiai Demokratikus Pártnak. Többek szerint a közelgő elnökválasztás miatt a populisták erődemonstrációjáról van szó a fiatalok alternatív kultúrájával szemben.Az Exit fesztivál a B92-nek juttatott közleményében azt írja: "Csodálkozunk azon, hogy miután a rendőrség tavaly vizsgálat alá vonta a fesztivált, miért éppen most döntött a vezetők letartóztatása mellett." Az Exit szerint a kampányt ugyanazok az erők irányítják, amelyek az ország elhagyására késztettek sok fiatalt, s amelyek Szerbiát ismét "elsivatagosítanák". A közlemény végül felhívja a fesztivál európai híveit, emeljék fel szavukat a rendőrségi akció ellen.A magyar internetes portál idézi a Szerbiai Demokratikus Párt újvidéki vezetőjét, Dejan Mikavicsot, aki üdvözölte a letartóztatásokat: "Személy szerint is örülök, mivel így végre határozottan leszámolhatunk azokkal, akik nagy profitra tettek szert az Exit szervezésének leple alatt".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

Elpusztult Roger, a robusztus ausztrál kenguru

Elpusztult Roger, a robusztus ausztrál kenguru

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Terrortámadás történt Strasbourgban, legalább két ember meghalt

Terrortámadás történt Strasbourgban, legalább két ember meghalt

Magyarországon terjeszkedik a Tesco

Magyarországon terjeszkedik a Tesco