Őrizetbe vett szerda hajnalban a palermói csendőrség különleges egysége három maffiózót, akik a hatóságok szerint az elmúlt években bújtatták a Cosa Nostra, a szicíliai maffia több mint négy évtizede körözött vezérét, Bernardo Provenzanót. A Cosa Nostra-főnököt segítő maffiózók a Bagheria-klán tagjai.

A nyomozók szerint a Bagheria-klán menedéket nyújtott Provenzanónak, és segítették szökésében. A csendőrök szerdán több szicíliai településen is számos házkutatást tartottak.Az olasz hatóságok már jó ideje úgy vélik, hogy a szicíliai maffia vezére egyre inkább magára marad, mind kevesebb segítője akad. Az utóbbi időszakban számos bűntársa került rendőrkézre, köztük Benedetto Spera, Vincenzo Virga és Antonino Giuffre, s Provenzanónak csak a csodával határos módon sikerült kisiklania a gyűrűkből.A bujdosó maffiafőnök, aki immár elmúlt 71 esztendős, senkiben sem bízik, így még legközelebbi embereinek sem árulja el soha pontos rejtekhelyét, amelyet folyamatosan, rugalmasan változtat. Nem használ soha telefont, tudja, hogy még a mobiltelefon is leleplezheti. Ehelyett apró cédulákat küldözget utasításaival megfelelő csatornákon keresztül.Provenzano több mint negyven éve bujkál a rendőrök elől, és ezzel egyfajta kriminalisztikai csúcstartó. Az ötvenes években kezdte bűnözői pályafutását, együtt Toto Riinával és Calogero Bagarellával. A vetélytársak kiirtásával Provenzano és Riina a hetvenes évektől már átvette az abszolút hatalmat a Cosa Nostra felett.Az olasz hatóságoknak két évvel ezelőtt sikerült megrajzolniuk Provenzano új arcát, legalábbis rekonstruálni tudták egy maffiózó vallomása alapján, hogyan is festhet ma a körözött főkolompos. A szicíliai maffia csúcsvezetőjéről ugyanis 1959-ben - 26 éves korában - készült az első és utolsó, a hatóságok számára ismert fényképfelvétel. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lássuk, mit mond az orvos: mennyit érnek az otthoni szívvizsgáló kütyük?

Lássuk, mit mond az orvos: mennyit érnek az otthoni szívvizsgáló kütyük?

3500 éves föld alatti temetőre bukkantak Egyiptomban, gyerekeknek készült koporsók is voltak benne

3500 éves föld alatti temetőre bukkantak Egyiptomban, gyerekeknek készült koporsók is voltak benne

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Rezsicsökkentés helyett áramütéssel felérő drágulást kaptak a vállalkozók az év végére

Rezsicsökkentés helyett áramütéssel felérő drágulást kaptak a vállalkozók az év végére

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt