A hollandokkal együtt a britek járulnak először az urnákhoz az európai parlamenti választásokon. Dobogós helyre futhat be az EU-ellenes Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP), amelynek egyik vezetője Joan Collins lektűrszerző és a Dinasztia tévésorozat népszerű intrikusa.

Nagy-Britanniában az európai választások nem szoktak különösebb izgalmat kiváltani, de a mostani eredmény meglepő és izgalmas lehet. Az ok: az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP), amely Nagy-Britannia EU-ból való kilépését követeli, és megszerezheti a voksok – attól függően, hogy melyik felmérésnek hiszünk – 13-21 százalékát.

Az UKIP sikere részben egy európai trend része, részben pedig belpolitikai okai vannak. Támogatottságának növekedése megfelel az euroszkeptikus pártok szerte az EU-ban tapasztalható megerősödésének. Lengyelországban Andrzej Lepper populista Samoobrana (Önvédelem) pártja tizenhárom százalékon áll. Csehországban a legesélyesebb pártnak megválasztásáig Václav Klaus köztársasági elnök volt a vezetője, aki azon sajnálkozott, hogy az EU-csatlakozással megszűnt a Cseh Köztársaság, mint szuverén állam.

Euroszkeptikusok előreláthatóan Dániában, Franciaországban, esetleg Svédországban és Észtországban is mandátumokat fognak szerezni, bár Skandináviában csökkent az EU-ellenesség. A kampány hangneme Hollandiában is euroszkeptikusabb lett. De nem biztos, hogy a két először induló euroszkeptikus pártnak sikerül mandátumhoz jutnia.

De az UKIP tündöklésének belpolitikai okai is vannak. Sikerült megnyerniük két hírességet Robert Kilroy-Silket és Joan Collinst. Az előbbi ismert televíziós személyiség, akinek el kellett hagynia a BBC-t, miután arabellenes megjegyzéseket tett egy publicisztikában. Az utóbbi a televízióban sokat szereplő, a Dinasztia sorozatból népszerűvé vált színésznő és lektűríró. Eredményes médiastratégiájukat Clinton egy volt tanácsadója, Max Clifford dolgozta ki. Mindezt állítólag kétmillió fontos kampányköltségvetésből csinálták meg.

Az UKIP megerősödése a konzervatívoknak okozza a legnagyobb kárt. Ugyan a toryk is euroszkeptikusok, de nem akarnak kilépni az EU-ból. Elveszítettek négy felsőházi képviselőjüket és néhány volt képviselőjüket, akik átálltak az UKIP oldalára. A felmérések szerint azoknak a tory-szavazóknak a támogatását is elveszítik, akik keményebb EU-ellenes vonalat akarnak. És ez pont akkor történik, amikor a toryk már kezdték összeszedni magukat, miután megszabadultak a népszerűtlen Ian Duncan Smith-től és egységesen Michael Howard mögé álltak.

Az UKIP arra is rákényszerítette a torykat, hogy hangsúlyozzák euroszkeptikus érdemeiket. Howard szerdán, a kampány utolsó napján cikket jelentetett meg „Európa nem működik megfelelően” címen.

Az UKIP a kormányzó Munkáspárttól is vesz el szavazatokat, de kisebb mértékben. A Munkáspártot inkább a ciklusközepi zakó fenyegeti, amelyet a választók hagyományosan kiosztanak a kormánynak az európai választáson. És persze a Blair amerikapárti Irak-politikája miatt érzett harag.

A liberálisok – hagyományosan Nagy-Britannia harmadik pártja – akár negyedik helyen is végezhetnek az UKIP mögött, ha némelyik felmérésnek igaza lesz. Kampányuk EU-párti és háborúellenes volt. A Zöldek várhatóan legalább olyan jól szerepelnek, mint legutóbb. A kampányban ők is euroszkeptikus húrokat pengettek. „Nem kell egy UKIP-hoz hasonló jobboldali pártra szavaznia annak, aki euroszkeptikus. A Zöldek is azt gondolják, hogy az EU-t meg kell reformálni, és abban hisznek, hogy sokkal több helyi demokráciának és gazdaságnak kell lennie” – mondják a Zöldek.

A legfrisebb felmérést a Populus végezte a Timesnak. Eszerint: konzervatívok 24 százalékot (jócskán alatta öt évvel ezelőtti eredményüknek, amely 36 százalék volt), Munkáspárt 25-26, liberálisok 16-18, UKIP 13, Zöldek 8-9 százalékot szerezhetnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Már nem mernek válaszolni a kérdéseinkre – A HVG adventi kalendáriumában ma: Szabó Yvette

Már nem mernek válaszolni a kérdéseinkre – A HVG adventi kalendáriumában ma: Szabó Yvette

A kereszténységről kérdezi a KDNP a fiatalokat

A kereszténységről kérdezi a KDNP a fiatalokat

„Rabszolgatörvény”: a Jobbik lezárta a Pénzügyminisztérium bejáratát

„Rabszolgatörvény”: a Jobbik lezárta a Pénzügyminisztérium bejáratát

Világgazdaság: Veszteséggel zárja az évet a nemzeti kukaholding

Világgazdaság: Veszteséggel zárja az évet a nemzeti kukaholding

Adventi irodalmi naptár - december 11.

Adventi irodalmi naptár - december 11.

Újabb repülőgépeket vásárol a honvédség, egyet rendszeresen Orbán használ

Újabb repülőgépeket vásárol a honvédség, egyet rendszeresen Orbán használ