A véglegestől még igen távol lévő, első péntek hajnali adatok a kormányzó Munkáspárt térvesztését mutatják a választásokon.

A Labour több városi tanácsot elveszített, főleg Észak-Angliában. Liam Fox, az ellenzéki Konzervatív Párt elnöke azt jósolta, hogy a Munkáspárt "1983 óta a legrosszabb tanácsi választási eredménye felé tart".Charles Kennedy, az iraki háborút élesen ellenző Liberális Demokrata Párt - a harmadik legnagyobb parlamenti erő - vezére és miniszterelnök-jelöltje a BBC-nek péntek hajnalban azt mondta, hogy az első adatok pártja szempontjából "igen bátorítók".A BBC által az első részeredményekből képzett, országos kivetítésű eredményjóslat szerint a Munkáspártra a helyhatósági voksok 26 százaléka jutott; a Labour ezzel az eredménnyel még az örök harmadik liberális demokraták mögött is lemaradna, ez utóbbiaknak az első becslés ugyanis 30 százalékot adott. A toryk - ha a hajnali eredmények mérvadónak bizonyulnak - 36-38 százalékot tudhatnának maguknak.Politikai kommentátorok szerint azonban nem kizárt, hogy a végleges kép - amely vasárnap este előtt valószínűleg nem áll össze - a kis pártok előretörését fogja mutatni, elsősorban a brit EU-tagság feladását nyíltan hirdető Függetlenségi Pártét (UKIP). Az első adatok azt mutatják, hogy azokban a körzetekben, amelyekben ez a párt tanácsi jelöltet állított, átlagosan a voksok 19 százalékát kapta.Végleges következtetéseket azonban péntek hajnalban még messze nem lehetett levonni, mert még nem voltak ismertek olyan nagyvárosok eredményei, mint Birmingham és Coventry, a nagy-londoni tanácsi és főpolgármesteri választások kimenetelének ismertetése pedig péntek este előtt nem is várható.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyertyafény helyett már mobilok világítják meg az arcunkat télen

Gyertyafény helyett már mobilok világítják meg az arcunkat télen

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér

Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér

Erre is gondoljon, ha karácsonyi fénydekorációt vásárol

Erre is gondoljon, ha karácsonyi fénydekorációt vásárol

"Azért nem leszek együtt senkivel, mert a társadalom elvárja"

"Azért nem leszek együtt senkivel, mert a társadalom elvárja"