A vallon szocialisták és a flamand szélsőjobboldal előretörését hozták a belgiumi regionális választások.

A vallon szocialista párt (PS) a legutóbbi, öt évvel ezelőtti regionális választásokhoz képest több mint 7 százalékkal, 37 százalékra növelte szavazatarányát a francia ajkúak lakta országrészben, Vallóniában. A képviselői mandátumok számát tekintve így majdnem abszolút többségre tett szert.A PS előretörésénél is nagyobb feltűnést keltett a belga politikai életben a szélsőjobboldali – a Le Soir című napilap szerint idegenellenes, rasszista és radikálisan vallonellenes - Vlaams Blok előretörése: Flandriában a második legerősebb párttá vált, megelőzve az összes kormánypártot, köztük a szövetségi miniszterelnököt adó flamand liberálisokat is.Mindez azt mutatja, hogy hiába a belgiumi demokratikus pártok összefogása, a Vlaams Blok elszigetelése, a vele való együttműködéstől való, évtizedek óta tartó elzárkózás, ez a politika nem hozott eredményt: a szélsőjobboldali párt választásról választásra erősödik. Az egyetlen pozitívum, hogy a Vlaams Blok Brüsszel-régióban mégsem ért el abszolút többséget az ottani flamand lakosság körében, s így nem tudja megbénítani a helyi kormány működését.Kérdéses, hogy ezek után a PS meg akarja-e őrizni a jelenlegi, szocialista-liberális koalíciót Vallóniában, vagy inkább az eddig ellenzékben lévő keresztényszocialistákkal szeretne együtt kormányozni. Flandriában mindenképp változni fog a kormány összetétele, mert a liberális-szocialista koalíció itt már matematikailag sem tud többséget alkotni. A szélsőjobb térhódításának megállítására az egyik lehetőség egy nagykoalíció (a kereszténydemokraták bevétele a helyi kormányzatba), a másik pedig a két kormánypárt (flamand liberálisok, illetve szocialisták) egyikének ellenzékbe vonulása, hogy helyüket a kereszténydemokraták vegyék át.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Másodfokon hat év börtönt kapott a legsúlyosabb kamupárt elnöke

Másodfokon hat év börtönt kapott a legsúlyosabb kamupárt elnöke

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Visszavágnak Amerikának: büntetik azt a munkavállalót, aki iPhone-t vásárol

Visszavágnak Amerikának: büntetik azt a munkavállalót, aki iPhone-t vásárol

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Kamu egyenruhában, fegyverrel rabolt ki egy sofőrt három férfi – videó

Kamu egyenruhában, fegyverrel rabolt ki egy sofőrt három férfi – videó

Fokozott ellenőrzést rendeltek el Budapesten

Fokozott ellenőrzést rendeltek el Budapesten