Kína nukleáris technológiákat ad át Iránnak kőolajért cserébe, és megengedi Észak-Koreának, hogy kínai kikötőkön és vasutakon szállítson magának fegyvereket - állítja kedden nyilvánosságra került jelentésében az amerikai-kínai kapcsolatokat nemzetbiztonsági szempontból vizsgáló bizottság.

A jelentés szerint Kína továbbra is vétkes nukleáris technológiák terjesztésében, s e tevékenysége jelentős nemzetbiztonsági veszély az Egyesült Államokra nézve. Ez a helyzet "megkérdőjelezi Washington Pekinggel kapcsolatos partnerségi politikájának hatékonyságát".Az amerikai kormány is hibás e helyzet kialakulásában, mert "nem lép fel eléggé keményen Pekinggel szemben, és ezzel valósággal ösztönzi a nemzetközi megállapodások megsértésére" - vélekednek jelentésükben a bizottság tagjai.E bizottság, amelyet 2000-ben hozott létre az amerikai törvényhozó testület, általában sokkal keményebben ítéli meg Kína nemzetközi magatartását, mint a washingtoni kormány, s következtetései rendszerint vitákat kavarnak az amerikai közéletben.A jelentés szerint a kínai hadsereg fegyverzete egyre modernebb, s egyre veszélyesebb lehet azokra az amerikai erőkre, amelyeknek szükség esetén Tajvant kellene megvédeniük egy esetleges kínai támadással szemben. A korszerű fegyverek és fegyvertechnológiák két fő szállítója Oroszország és Izrael. Az Egyesült Államok megpróbálta eltanácsolni Izraelt ettől az együttműködéstől, vagy legalább mértéktartásra inteni benne, de eddig még nem kapott megnyugtató biztosítékokat.Ha az Európai Unió feloldja Kínával szemben alkalmazott fegyverembargóját, amint több EU-tag szorgalmazza, akkor hirtelen, "drámai módon" megnőhetne az ázsiai hatalom katonai ereje - állapítja meg a kongresszusi bizottság.Ez már csak azért is aggasztó e dokumentum szerint, mert a kínai fegyveres erők szervezetét és fegyverzetét láthatóan ahhoz a feladathoz alakítják, hogy sikeresen kerülhessenek ki egy tajvani konfliktusból. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Mégiscsak lehet igény gendertémákra, ha már a Bors is ezzel foglalkozik

Mégiscsak lehet igény gendertémákra, ha már a Bors is ezzel foglalkozik

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Tordai Bence: Közös a cél, a rezsim megdöntése

Tordai Bence: Közös a cél, a rezsim megdöntése

Most derült ki: 6,8 millió Facebook-felhasználó fényképeihez férhettek hozzá idegenek

Most derült ki: 6,8 millió Facebook-felhasználó fényképeihez férhettek hozzá idegenek