Oszama bin Laden 1994-ben kért Iraktól segítséget kiképzőtáborok létesítéséhez, de a közel-keleti ország soha nem válaszolt a kérésre.

Nem talált hitelt érdemlő bizonyítékot az al-Kaida terrorhálózatnak és Iraknak a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekményekben való együttműködésére a terrortámadásokat kivizsgáló amerikai független bizottság - vált ismertté szerdán Washingtonban.A bizottság előzetes jelentése szerint Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője megvizsgálta az együttműködés lehetőségét Szaddám Huszein iraki elnökkel, bár ellenezte Irak világi berendezkedését. Bin Laden 1994-ben Szudánban találkozott az iraki hírszerzés egy magas rangú tisztségviselőjével, s állítólag kiképzőtáborok létesítéséhez kért helyet, illetve segítséget fegyverek beszerzéséhez. Irak azonban a jelek szerint soha nem válaszolt a kérésre.A bizottság azt is megállapította, hogy az al-Kaida nagyon nagy mértékben megváltozott, de továbbra is az a célja, hogy tömeges áldozatokkal járó támadásokat hajtson végre az Egyesült Államok ellen. Az al-Kaida továbbra is nagyon szeretne vegyi, biológiai, radiológiai, vagy nukleáris támadást végrehajtani – hangsúlyozza a jelentés.Pakisztán közvetetten segített az al-Kaida vezérénekA bizottság szerint Oszama bin Laden a megdöntött afganisztáni tálib rezsim közvetlen és Pakisztán közvetett védelmét élvezte. A jelentős szerint Pakisztán tette lehetővé azt, hogy a tálibok a nemzetközi nyomás és az ENSZ szankciói ellenére védőernyőt biztosítsanak Oszama bin Ladennek. Pakisztán ennek fejében azt kapta, hogy Oszama bin Laden táboraiban kiképzést és megfelelő felszerelést kaptak azok a fegyveresek, akik pakisztáni érdekekért harcolnak India ellen Kasmírban - hangsúlyozta a dokumentum.1996 májusa és 2001 szeptembere között legalább 20 ezer ember kapott kiképzést Oszama bin Laden afganisztáni táboraiban. A CIA becslése szerint az al-Kaida ebben az időszakban évi 30 millió dollárt fordított terrorista akciók végrehajtására, az afganisztáni kiképző táborok fenntartására és a tálib miliciák támogatására.A jelentés szerint nincs bizonyíték arra, hogy egyetlen kormány is támogatta volna anyagilag az al-Kaida szervezetet, de a csoport nagyon eredményesen tudott pénzt gyűjteni Szaúd-Arábiában. (AFP, MTI, AP)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása

Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása

Most derült ki: 6,8 millió Facebook-felhasználó fényképeihez férhettek hozzá idegenek

Most derült ki: 6,8 millió Facebook-felhasználó fényképeihez férhettek hozzá idegenek

Több tízmillió forintot költött a NAV pisztolyokra és paprikaspray-re

Több tízmillió forintot költött a NAV pisztolyokra és paprikaspray-re

Index: Megvonhatja a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását az ÁSZ

Index: Megvonhatja a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását az ÁSZ

Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket

Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket