Többek között a kereszténység szerepének az EU alkotmányából való kihagyását ajánlja az EU ír elnöksége, amely az alaptörvénnyel kapcsolatban kompromisszumos javaslatokat terjeszt az állam- és kormányfők csütörtökön Brüsszelben kezdődő csúcsértekezlete elé.

A belga fővárosban szerda este nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a legtöbb vitát kiváltó kérdésben, a kettős döntéshozatal ügyében az írek azt javasolják, hogy a minősített többséget igénylő kérdésekben legalább a tagállamok 55 százalékának beleegyezésére legyen szükség, úgy, hogy ezek egyben az EU összlakosságának minimum 65 százalékát képviseljék.Az eredeti alkotmánytervezetben 50 és 60 százalékos szint szerepelt, ez tehát mindkét területen 5 százalékos emelés. A változtatás azzal járhat, hogy egyszerűbbé válik a döntések meghiúsítása, könnyebb lesz összehozni a határozathozatalt "blokkoló" kisebbséget.Az Európai Bizottság létszáma kapcsán az ír javaslat az, hogy 2014-ig minden tagállamnak legyen egy-egy, teljes jogú biztosa, 2014-től viszont csökkentsék 18 fősre a testület létszámát. Az eredeti alkotmánytervezet már 2009-től ezt a változtatást javasolta, ám az indítványt mind az Európai Bizottság, mind a kisebb és közepes országok túlnyomó többsége (köztük Magyarország is) hevesen ellenezte.A kompromisszum értelmében tehát nem csak a novemberben hivatalba lépő, 5 éves mandátumú új Európai Bizottságban, de az azt követőben is megmarad az egy állam-egy biztos rendszer, utána viszont a hatékonyabb működés jegyében csökkentik a testület létszámát.Az írek javasolják, hogy minden országnak legalább hat képviselője legyen az Európai Parlamentben. Ezzel a legkisebb tagállamok, Málta és Luxemburg kérésének tesznek eleget, egyszersmind tovább növelve a már ma is sokak szerint túlméretezett (732 fős) Európai Parlament nagyságát.Végül az ír kompromisszumos javaslat szerint az alkotmányba nem kerülne be a kereszténység szerepének méltatása: ezt több, döntően katolikus lakosságú állam kérte, de például Franciaország határozottan elutasította. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt

Juncker hazájában legális lesz a marihuána, és 665 ezer forintra emelik a minimálbért

Juncker hazájában legális lesz a marihuána, és 665 ezer forintra emelik a minimálbért

Előbb megérkezik a következő családi pótlék

Előbb megérkezik a következő családi pótlék

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon