Az amerikai szárazföldi haderő emberölés miatt vádat emel egy amerikai katona ellen, aki egy súlyos sebesültet lőtt agyon Irakban - jelentette be a védelmi minisztérium. Közben volt magas rangú tisztek élesen bírálták Busht, elhibázottnak nevezve az iraki háborút.

Pamela Hart alezredes, a védelmi minisztérium szóvivője nem közölte, pontosan milyen jogcímen történik a vádemelés, sem az 1. páncélos hadosztály katonájának nevét nem ismertette.Az amerikai középső parancsnokság (Centcom) június 4-i jelentése szerint az incidens május 21-én az dél-iraki Kúfában történt, amikor amerikai katonák üldözőbe vettek egy gépkocsioszlopot. Az egyik gépkocsiban ülő irakit találat érte, súlyosan megsebesült. Az amerikai katona a gépkocsi közelébe érve közelről agyonlőtte a sebesültet.George Bush amerikai elnök rosszul megtervezett iraki háborúba vezette az Egyesült Államokat, amely gyengítette az ország biztonságát - közölték szerdán volt amerikai diplomaták és magas rangú katonatisztek."Valamennyien úgy véljük, hogy a jelenlegi kormányzat politikája kudarcot vallott a nemzetbiztonság megőrzésének felelősségét és a világban játszott vezető szerepet illetően" - áll a huszonhét volt amerikai vezető által aláírt, szerdán közzétett közleményben.Az aláírók - közöttük republikánus és demokrata párti politikusok, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója, volt nagykövetek és a vezérkari főnökök egyesített bizottságának volt elnöke - szemére vetik az elnöknek azt is, hogy szerintük az Egyesült Államok nemzetközi téren elszigetelődött."Irak megszállását a tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos bizonytalan hírszerzési adatok manipulálásával igazolta, valamint egy cinikus kampánnyal, amely során arról igyekezett meggyőzni a közvéleményt, hogy Szaddám Huszein (volt iraki diktátor) kapcsolatban állt az al-Kaida (terrorszervezettel) és a szeptember 11-i támadásokkal" - áll a közleményben, amely szerint a valóság ezt érvet nem igazolta.A Bush-kormányzat tagadta, hogy lemondott volna a diplomáciáról az erő javára, kiemelte, hogy négy Irakról szóló ENSZ biztonsági tanácsi határozat elfogadását érte el és belpolitikai indíttatásúnak minősítette a közleményt aláíró csoport álláspontját."Ez egy politikai nyilatkozat... ez a ő véleményük, én ezzel nem értek egyet" - jelentette ki Colin Powell amerikai külügyminiszter az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak nyilatkozva.A külügyminiszter szerint a közlemény célja, hogy megakadályozza Bush elnök novemberi újraválasztását. "Azt akarják, hogy Bush elnököt ne válasszák újra. Nem hiszem, hogy ez lesz az amerikai nép akarata is" - jelentette ki Colin Powell.A külügyminiszter kifejtette: nem osztja a csoport véleményét abban sem, hogy az Egyesült Államok nemzetközileg elszigetelődött volna a Bush-kormányzat külpolitikája miatt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trump kabinetfőnöke is elmegy

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Jobban élnek a szlovákok, mint mi