Predrag Markovic szerb parlamenti elnök, ideiglenes köztársasági elnök tájékoztatást kért az illetékes szervektől a Vajdaságban történt magyarellenes incidensek részleteiről és a megtett intézkedésekről.

A Magyar Szó című újvidéki lap csütörtökön belgrádi hírforrásokra hivatkozva azt írta, hogy Markovic hivatalosan azzal a kérelemmel fordult a belügyminiszterhez, a köztársasági ügyészhez, továbbá azon vajdasági körzetek vezetőihez, rendőrfőnökeihez és a községek elnökeihez, ahol az incidensek történtek, hogy tájékoztassák azok részleteiről, az eddig megtett intézkedésekről, az esetleges hasonló esetek megelőzésének stratégiájáról.Markovic megtett lépéseiről tájékoztatta Pandur Józsefet, Magyarország belgrádi nagykövetét és Józsa Lászlót, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét. A magyar nagykövet csütörtökön megerősítette az MTI-nek a Magyar Szó információit.Predrag Markovic levelében kiemelte: az emberi és a kisebbségi jogok védelme céljából, Szerbia európai irányvételével összhangban az ilyen incidenseket a legkeményebben el kell ítélni, az elkövetőket pedig meg kell büntetni, és a társadalom demokratizálásával, az emberek tudatának fejlesztésével fokozatosan teljesen ki kell küszöbölni az atrocitásokat.Közelmúltbeli hivatalos budapesti látogatását Markovic ígéretet tett Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének: mindent megtesz annak érdekében, hogy útját állja az ilyen az etnikai indíttatású incidenseknek.A Magyar Szó csütörtökön beszámol arról is, hogy rendőrkézre kerültek azok a fiatalok, akik június 5-én Óbecsén ok nélkül megtámadtak két magyar középiskolást, több ütést, rúgást mértek fejükre, testükre. A rendőrség erőszakosság címén tett bűnvádi feljelentést a három támadó ellen, de a rendőrségi közlemény nem utal arra, hogy a verés hátterében nemzeti gyűlölet lenne.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Ömlenek a mémek a túlóratörvényről

Ömlenek a mémek a túlóratörvényről

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Az ellenzék a provokátoroktól tart a mai tüntetésen

Az ellenzék a provokátoroktól tart a mai tüntetésen