Bűnösnek találta a bíróság Marc Dutroux-t, a Belgiumot megrázó pedofil gyermekgyilkossági per első rendű vádlottját.

Az arloni esküdtszék bűnösnek mondta ki Dutroux-t hat gyermeklány elrablásában és a rajtuk elkövetett nemi erőszakban, valamint egyikük meggyilkolásában. Szintén felelősnek találták négy elrabolt lány halálában, és megállapították, hogy ő volt az elkövetők csoportjának vezetője.A belga igazságszolgáltatás történelmének talán legnagyobb érdeklődéssel kísért bűnügyében az esküdtszék tagjainak összesen 243 kérdésre kell feleletet adniuk: közöttük a legfontosabbak arra vonatkoznak, hogy milyen szerepet játszott a fővádlott, Marc Dutroux hat belga lány elrablásában, megerőszakolásában, s közülük négynek a halálában.Dutroux elismeri, hogy két lányt valóban megerőszakolt: igaz, ők túlélték a fogságot, s ellene tanúskodtak, azaz felelősségét nehéz lett volna másra hárítani. Ugyanakkor azt állítja, hogy senkit sem ölt meg, s a két legkisebb áldozat, a 8 éves Julie és Mélissa halálához végképp semmi köze. Egyébként pedig ő csak egy kis csavar volt egy gépezetben, s a lányrablásokat egyik vádlott-társa, Michel Nihoul megbízásából követte el. Nihoul mindent tagad, s ezt az állítást a március 1. óta tartó per során sem sikerült bizonyítani.A 12 esküdtet (4 férfit és 8 nőt) az ítélet meghozataláig egy laktanyában szállásolták el, a bíróság közelében. A belga eljárásjogi szabályok szerint minden egyes kérdésben külön-külön kellett szavazniuk.Dutroux-t a belgák többsége halálra ítélné, de ezt a büntetést már régen megszüntették, így valószínűleg életfogytiglani börtönt fog kapni. Szakértők szerint három vádlott-társa közül volt felesége, Michelle Martin és a rablásokban segédkező tettestársa, Michel Lelievre legfeljebb 35 évet, Michel Nihoul pedig maximum 25 évet kaphat. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Macron szerint nem lehet újratárgyalni a brit kilépési megállapodást

Macron szerint nem lehet újratárgyalni a brit kilépési megállapodást

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget