Továbbra sincs konszenzusos jelölt az Európai Bizottság élére - jelentette be pénteken reggel az unió soros elnöke, Bertie Ahern. Az is elképzelhető, hogy ebben az ügyben elhalasztják a döntést.

Az Európai Unió állam- és kormányfőinek csütörtök este nem sikerült konszenzusra jutni az Európai Bizottság novemberben hivatalba lépő új elnökének személyéről. A tárgyalásokat péntekre napolták el - jelentette be péntekre virradó éjszaka tartott sajtótájékoztatóján Bertie Ahern, az EU soros elnökségét betöltő Írország kormányfője. "Reggel további konzultációkat folytatok. Attól tartok, a holnapi is hosszú nap lesz" - jelentette ki az ír kormányfő. Hozzátette: nyolc vagy kilenc jelölt is van, de egyikük sem kapná meg a szükséges támogatást.Franciaország és Németország a liberális és föderalista (az európai integrációt elmélyíteni kívánó) Guy Verhofstadt belga miniszterelnök kinevezését támogatja, míg a konzervatív vezetők a brit Chris Pattent, az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős biztosát szeretnék a bizottság élén látni.A jelöltek között szerepel Jean-Claude Juncker luxemburgi és Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő, Pat Cox, az Európai Parlament leköszönő elnöke. José Manuel Durao Barroso portugál kormányfő az utolsó pillanatban került fel a listára.Jacques Chirac francia elnök csütörtök este elutazott Brüsszelből, hogy részt vegyen Charles de Gaulle tábornok 1940. június 18-én elhangzott, a nácik elleni harc folytatására buzdító felhívása évfordulójának alkalmából tartott franciaországi megemlékezésen. A francia elnök Gerhard Schröder német kancellárt kérte fel, hogy péntek délelőtti visszatéréséig Franciaországot képviselje, annak az esetnek a viszonzásként, amikor az előző, 2003. októberében Brüsszelben tartott EU-csúcson Jacques Chirac képviselte Németországot.Brit lapok tudni vélik, Tony Blair az EU új tagállamaival összefogva akadályozta meg a föderalista belga miniszterelnök, Guy Verhofstadt jelölését az EU-bizottság elnöki posztjára. A pénteki The Times szerint a brüsszeli EU-csúcs első napját záró vacsora "viharos" volt, miután Tony Blair gyakorlatilag megvétózta a franciák és a németek által az uniós bizottság élére szánt Verhofstadt kinevezését.Blair azért sem szeretné látni a belga politikust az EU élén, mert Verhofstadt az iraki háború egyik szókimondó ellenzője volt - írta a lap.Blair a vezető brit politikai napilap szerint frontot nyitott az alkotmánytervezetben is a Nagy-Britannia számára kieszközölt engedmények elfogadtatásáért. Az EU-t elnöklő az írek által nyilvánvalóan brit követelésre tett engedmények egyike az volt, hogy ejtették a minősített többségi szavazásra vonatkozó javaslatot az adóbűncselekmények ügyében, mert az londoni vélemény szerint utat nyitott volna az adózási rendszer általános EU-harmonizációja felé, amiről a brit kormány hallani sem akar.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Továbbküldte Kövér Ádernek a túlóratörvényt

Továbbküldte Kövér Ádernek a túlóratörvényt

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Meddig tudnak még tovább drágulni a lakások?

Meddig tudnak még tovább drágulni a lakások?

Kirúgta Mourinhót a Manchester United

Kirúgta Mourinhót a Manchester United

A közmédiának mocskolódva, de végre sikerül beszámolnia honlapján az eseményekről

A közmédiának mocskolódva, de végre sikerül beszámolnia honlapján az eseményekről

Leállította az Európai Bíróság a lengyel bírósági átalakítást

Leállította az Európai Bíróság a lengyel bírósági átalakítást