A legnagyobb kormánypárt tagsága Vladimír Spidla pártelnököt tartja felelősnek a tragikus EP-választási szereplésért.

"Úgy látom, hogy párt megyei szervezeteinek 60-70 százaléka meneszteni kívánja Spidlát, míg 30-40 százalék mellette van" - mondta pénteken a közszolgálati rádiónak Jitka Kupcová, a párt egyik alelnöke. Döntésre a pártelnökség szombati ülésén lehet számítani.A legerősebb cseh kormánypárton belüli frakcióharcok gyakorlatilag a 2002-es parlamenti választások óta tartanak, amikor a Spidla körüli csoport a kereszténydemokratákkal és a liberálisokkal alakított kormánykoalíciót. Milos Zeman volt pártelnök hívei inkább kisebbségi kormányt szerettek volna, míg egy harmadik szárny a kommunistákkal való együttműködést részesítette volna előnyben.Az államháztartás széleskörű reformjának beindítása nagyon megingatta a kormány és Spidla miniszterelnök helyzetét, mert nem találkozott a lakosság támogatásával. Az európai parlamenti választáson elszenvedett kudarc - a szociáldemokraták csak két mandátumot szereztek a 24-ből - pedig nyílt lázadáshoz vezetett a párton belül.Spidla bejelentette, hogy a pártvezetőség ülésén bizalmi szavazást fog kérni maga iránt. A sajtó azt sem zárja ki, hogy az elnökség szombati ülésén benyújtja lemondását, és a pártvezetés a fiatal és felette népszerű Stanislav Gross belügyminiszter kezébe kerül. Gross, akinek a frakciója a jelek szerint jelenleg a legerősebb a szociáldemokrata párton belül nem is titkolja, hogy ambíciói vannak ezen a téren. "Ha a párt úgy dönt, kész vagyok átvenni a felelősséget" - mondta újságíróknak. Médiajelentések szerint Gross valódi célja a kormányfői tisztség megszerzése.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ki gondolta volna, hogy egy WC-papír-reklám mutat rá a gender szakos kutatások fontosságára?

Ki gondolta volna, hogy egy WC-papír-reklám mutat rá a gender szakos kutatások fontosságára?

Egy új teszt 10 perc alatt, 90%-os pontossággal kimutatja, ha valaki rákos

Egy új teszt 10 perc alatt, 90%-os pontossággal kimutatja, ha valaki rákos

Adventi irodalmi naptár - december 11.

Adventi irodalmi naptár - december 11.

Szabadidő, eltartók és eltartottak a szép új világban

Szabadidő, eltartók és eltartottak a szép új világban

Frissített a Google, hogy ön szórakozva tanulhasson programozni is

Frissített a Google, hogy ön szórakozva tanulhasson programozni is

Az összes iPhone-t betiltatnák Kínában

Az összes iPhone-t betiltatnák Kínában