Exit-poll felmérések szerint Kolozsváron és Bukarestben egyaránt ellenzéki gyõzelem született a romániai helyhatósági választásokon.

Az ellenzékben lévő PNL-PD szövetségnek a Kolozsváron győztes Emil Boc győzelme mellett hatból öt fõvárosi kerületi polgármesteri tisztséget sikerült elnyernie. A mérések szerint a két ellenzéki párt tradicionális szavazórétegét, a választók 45 évnél fiatalabb, tanultabb és dinamikusabb szegmensét mozgósította a fõvárosban – írja a transindex.ro.A választások egyik legnagyobb tétjének számító kolozsvári polgármester-választáson az első tíz szavazókörzet végeredményét már összesítették a 147-ből. Ezek szerint Boc 60,6 százalékkal vezet, míg Ioan Rus 39,4 százalékot kapott. Az adatokat az ellenzéki URR portálja közölte.A választások előtt a kormánypárt jelöltje, az RMDSZ által is támogatott Ioan Rus belügyminiszter lemondott összes kormányzati tisztségéről, hogy teljes egészében a kolozsvári választási kampánynak kívánja szentelni magát. Az liberális-demokrata ellenjelölt Emil Boc szerint Rus gesztusa képmutató, a normális az lett volna, ha Rus már a kampány első napján leköszön.A választásokon Rus is, Boc is megpróbálta bemérni azt az optimumot, és megszerezni Funar mérsékeltebb választóit úgy, hogy közben a magyarokat se idegenítse el, így a magyaroknak tett ígéretekben egyikük sem ment túl messzire. A 20 százalék feletti részarányú kisebbségeknek kijáró jogokat például egyikük sem kívánja megadni a Kolzsváron 20 százaléknál alacsonyabb létszámú kisebbségnek. A kettős játszma végül az ellenzéki Boc-nak jött be, a Funar-párti szavazók háromnegyed őt támogatta, a Babes-Bolyai Tudományegyetem és a Token Communications exit-poll felmérése szerint.Az országos részvétel a választásokon 47,54 százalék volt, de Kolozs megyében 50 százalék fölöttire becsül a megyei választási hivatal.Bukarest után, ahol két hete főpolgármester-jelöltként Geoana külügyminiszter vesztett, ez a kormánypártra mért második nagy csapás. Vasárnap este a kormánypárt üres kampányszékhelyét mutatta hosszú percekig a televízió, majd Nastase kormányfő rövid beszédében korrektnek minősítette a választások lebonyolítását, és megköszönte pártja szavazóinak, hogy sok száz jelöltet juttattak polgármesteri székbe. Egyébként vidéki támogatottságának köszönhetően összességében még mindig erősebb a kormánypárt.A Romániai Magyar Demokrata Szövetség minden előzetes várakozást felülmúlva az éjjeli adatok szerint 37 polgármesteri tisztséget szerzett meg, a két fordulóban összesen 185-öt. Markó Béla RMDSZ elnök a magyarság bizalmi szavazásaként értékelte a sikert.Sokkal erősebb lett a szervezet az önkormányzatokban, mint az előző ciklusban. Az RMDSZ helyi- és megyei politikusai jól dolgoztak, hiszen most több olyan városban is nyertek, ahol román többség van, így Szászrégenben, Margittán, és Erdély egyik legfontosabb városában, Szatmárnémetiben - nyilatkozta a Magyar Rádiónak Markó Béla.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Új csodamotort kaphatnak az autók: szupertiszta működés és minimális fogyasztás

Új csodamotort kaphatnak az autók: szupertiszta működés és minimális fogyasztás

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Adventi irodalmi naptár - december 14.

Adventi irodalmi naptár - december 14.

Bárkit kérdezel, a kormány válaszol - A HVG adventi kalendáriumában ma: Bedő Iván

Bárkit kérdezel, a kormány válaszol - A HVG adventi kalendáriumában ma: Bedő Iván