Az al-Kaida terrorszervezet azt állítja: a szaúd-arábiai rendőrség segítette őket Paul Marshall Johnson pénteken lefejezett amerikai állampolgár elrablásában.

A Szaút al-Dzsihád (a Dzsihád Hangja) című, kéthavonta jelentkező internetes kiadvány szerint amikor Johnson június 12-én gépkocsijával egy ellenőrzőponthoz érkezett, ott rendőr egyenruhát viselő fegyveresek tartóztatták fel, elkábították, és átrakták egy másik autóba, majd Johnson gépkocsiját felrobbantották. Ezt követően még múlt kedden egy iszlám szélsőséges honlapon a túszról közzétett videofelvétel kíséretében fenyegette meg a szaúdi kormányt: az amerikai túszért cserébe péntekig engedje szabadon a terrorszervezethez kötődő, fogva tartott terroristákat, ellenkező esetben a férfit lefejezik. Miután a szaúdi hatóságok közölték: nem tárgyalnak terroristákkal, a túszejtők a 72 órás határidő leteltét követően lefejezték Johnsont.A Szaút al-Dzsihád oldalán három fotót jelentettek meg Johnson lefejezett testéről. Az áldozat olyan narancssárga ruhába volt öltöztetve, mint amilyet az Egyesült Államok guantanámói fogolytáborában őrzött muszlim foglyok viselnek, illetve amilyen ruhában korábban Nicholas Berg amerikai túszt kivégezték. Péntek este a szaúdi biztonsági erők meg is találták a holttestet a szaúdi főváros, Rijád egyik északkeleti negyedében. A több mint 10 éve Szaúd-Arábiában, a Lockheed Martin hadiipari vállalat mérnökeként dolgozó 49 éves amerikai Paul Marshall volt az első nyugati férfi, akit a szaúdi kormányzat ellen egy éve harcoló terroristák elraboltak. A szaúdi biztonsági erők 15 ezer rendőrrel még péntek hajnalban újabb átfogó hajtóvadászatot folytattak a főváros, Rijád több negyedében az elrabolt amerikai állampolgár nyomait kutatva, a terület átfésülése azonban eredmény nélkül zárult.Szaúdi rendőrségi források ugyanakkor péntek éjjel közölték: a helyi biztonsági erők megölték az al-Kaida terrorhálózat "arab-félszigeti" vezetőjét. Abdul-Azíz al-Mukrint, az al-Kaida szaúdi osztagainak parancsnokát és a terrorhálózat két másik tagját akkor ölték meg, amikor megpróbáltak megszabadulni a meggyilkolt amerikai holttestétől.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagy betűkkel ráírta a véleményét valaki egy XIII. kerületi Fidesz-irodára

Nagy betűkkel ráírta a véleményét valaki egy XIII. kerületi Fidesz-irodára

A véreskezű jakuza kisvendéglőt nyitott, mert „elmúltak a régi szép idők”

A véreskezű jakuza kisvendéglőt nyitott, mert „elmúltak a régi szép idők”

Lefagyott a Tv2: élő adásban váratlanul beszóltak az Orbán-kormánynak

Lefagyott a Tv2: élő adásban váratlanul beszóltak az Orbán-kormánynak

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Nem ment el a Fidesz, határozatképtelen lett a nemzetbiztonsági bizottság

Nem ment el a Fidesz, határozatképtelen lett a nemzetbiztonsági bizottság