Tetszett a cikk?

Iraknak a háború előtt nem volt jelentős mennyiségű, sőt talán egyetlen vegyi vagy biológiai fegyvere sem bevethető állapotban - állapította meg szerdán a brit hírszerzési tevékenységet vizsgáló bizottság. A brit miniszterelnök szerint ennek ellenére nem volt hiba Szaddám Huszein eltávolítása.

A szerdán közzétett jelentés szerint nem lett volna szabad belevenni a brit kormány által 2002 őszén nyilvánosságra hozott hírszerzési dossziéba azt a központi kitételt sem, amely szerint az iraki tömegpusztító fegyverek 45 perces bevetési készültségben voltak.Lord Butler, a jelentést készítő bizottság elnöke szerdán, az összefoglalót ismertetve azt mondta: a dosszié összeállítása során "elvesztek" az Egyesített Hírszerzési Bizottság (JIC) - a hírszerzési értesüléseket a kormány számára összesítő és értékelő testület - figyelmeztetései arról, hogy az információs anyag egyes elemei "korlátozott értékű hírszerzési forrásokra épültek".A dosszié - és az annak tartalmát ismertető miniszterelnök - szóhasználata azt a benyomást keltette, hogy az iraki tömegpusztító fegyverekről összeállított hírszerzési anyag "a valóságosnál teljesebb és szilárdabb" titkosszolgálati értesülésekre alapult - áll a Butler-jelentésben.Lord Butler, a brit kormányzati közalkalmazotti szolgálat, a Civil Service nyugalmazott vezetője, akit a kormány februárban kért fel a vizsgálat elvégzésére, súlyos hiányosságnak nevezte, hogy a JIC figyelmeztetései nem kaptak kellő hangsúlyt a dossziéban.A szerdán ismertetett jelentés ugyanakkor nem tartalmaz közvetlen elmarasztalást sem Tony Blair kormányfő, sem a JIC éppen távozó, és a külső hírszerzés (MI6) igazgató posztját a hónap végén átvevő John Scarlett címére.Tony Blair szerdán elfogadta a jelentést, amely szavai szerint azt bizonyítja, hogy a hírszerzési ügyekben "senki nem hazudott", és a kormány jóhiszeműen járt el. Közölte ugyanakkor: "a hónapok múltával most már mind egyértelműbb", hogy Irakban az invázió előtt nem voltak bevethető állapotú vegyi és biológiai fegyverkészletek. Blair minden hibáért vállalja a felelősséget, de őszintén továbbra sem jelentheti ki, hogy hiba volt Szaddám Huszein volt iraki diktátor eltávolítása a hatalomból.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ezüstérem ellenére távozhat Conte az Inter kispadjáról

Az ezüstérem ellenére távozhat Conte az Inter kispadjáról

Kiderült, mi állhat az érdi vendetta hátterében

Kiderült, mi állhat az érdi vendetta hátterében

Felhúzták magukat a zenészek a Spotify alapítójának nyilatkozatán

Felhúzták magukat a zenészek a Spotify alapítójának nyilatkozatán