Iraknak a háború előtt nem volt jelentős mennyiségű, sőt talán egyetlen vegyi vagy biológiai fegyvere sem bevethető állapotban - állapította meg szerdán a brit hírszerzési tevékenységet vizsgáló bizottság. A brit miniszterelnök szerint ennek ellenére nem volt hiba Szaddám Huszein eltávolítása.

A szerdán közzétett jelentés szerint nem lett volna szabad belevenni a brit kormány által 2002 őszén nyilvánosságra hozott hírszerzési dossziéba azt a központi kitételt sem, amely szerint az iraki tömegpusztító fegyverek 45 perces bevetési készültségben voltak.Lord Butler, a jelentést készítő bizottság elnöke szerdán, az összefoglalót ismertetve azt mondta: a dosszié összeállítása során "elvesztek" az Egyesített Hírszerzési Bizottság (JIC) - a hírszerzési értesüléseket a kormány számára összesítő és értékelő testület - figyelmeztetései arról, hogy az információs anyag egyes elemei "korlátozott értékű hírszerzési forrásokra épültek".A dosszié - és az annak tartalmát ismertető miniszterelnök - szóhasználata azt a benyomást keltette, hogy az iraki tömegpusztító fegyverekről összeállított hírszerzési anyag "a valóságosnál teljesebb és szilárdabb" titkosszolgálati értesülésekre alapult - áll a Butler-jelentésben.Lord Butler, a brit kormányzati közalkalmazotti szolgálat, a Civil Service nyugalmazott vezetője, akit a kormány februárban kért fel a vizsgálat elvégzésére, súlyos hiányosságnak nevezte, hogy a JIC figyelmeztetései nem kaptak kellő hangsúlyt a dossziéban.A szerdán ismertetett jelentés ugyanakkor nem tartalmaz közvetlen elmarasztalást sem Tony Blair kormányfő, sem a JIC éppen távozó, és a külső hírszerzés (MI6) igazgató posztját a hónap végén átvevő John Scarlett címére.Tony Blair szerdán elfogadta a jelentést, amely szavai szerint azt bizonyítja, hogy a hírszerzési ügyekben "senki nem hazudott", és a kormány jóhiszeműen járt el. Közölte ugyanakkor: "a hónapok múltával most már mind egyértelműbb", hogy Irakban az invázió előtt nem voltak bevethető állapotú vegyi és biológiai fegyverkészletek. Blair minden hibáért vállalja a felelősséget, de őszintén továbbra sem jelentheti ki, hogy hiba volt Szaddám Huszein volt iraki diktátor eltávolítása a hatalomból.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sebestyén Balázsék Vajnáról: A legkorrektebb főnök volt

Sebestyén Balázsék Vajnáról: A legkorrektebb főnök volt

„Arab proli vagyok, akit a francia elit bűnbaknak használt”

„Arab proli vagyok, akit a francia elit bűnbaknak használt”

Vajna Tímea az Instagramon üzent elhunyt férjének

Vajna Tímea az Instagramon üzent elhunyt férjének

Hatalmas bírói tévedés és őrült negyedik negyed – így dőlt el a Super Bowl párosítása

Hatalmas bírói tévedés és őrült negyedik negyed – így dőlt el a Super Bowl párosítása

Simó György: Andy Vajna nem volt kikerülhető ember, a halála sem az

Simó György: Andy Vajna nem volt kikerülhető ember, a halála sem az

Nemsokára újra leszakad a hó, a fél országra kiadják a figyelmeztetést

Nemsokára újra leszakad a hó, a fél országra kiadják a figyelmeztetést