Különleges vizsgálót, úgynevezett apostoli vizitátort nevezett ki az ausztriai St. Pölten papi szemináriumában kirobbant szexbotrány ügyében a Vatikán kedden. A megbízott személyesen a pápának referál a vizsgálat eredményeiről.

II. János Pál pápa azzal a feladattal bízta meg az orvosi képzettségű Klaus Küng vorarlbergi püspököt, hogy egy apostoli látogatás keretében mérje fel a papi szemináriumban történteket, a vizsgálatot követően pedig számoljon be az ott tapasztaltakról a Vatikánnak.Évtizedek óta ez az első eset Európában, hogy a pápa rendkívüli felhatalmazású vizsgálóbiztost küld ki valamely egyházmegyébe.A Kurier című bécsi lap keddi értesülése szerint még ezen a héten a Vatikánba rendelik a viták kereszttűzében álló Kurt Krennt, hogy rábeszéljék az önkéntes távozásra. Megfigyelők szerint a váratlanul gyors pápai intézkedés hivatalos megerősítését jelenti annak, hogy a Szentszék megvonta bizalmát a már régóta vitatott személyiségnek számító, ultrakonzervatív nézeteiről és jó vatikáni kapcsolatairól ismert püspöktől.Ausztriában egyre erősödnek a Kurt Krenn lemondását sürgető hangok azt követően, hogy a hatóságok 40 ezer pornóképet és számtalan videót foglaltak le és fény derült az ott zajló homoszexuális orgiákra, szerelmi drámákra. Krenn kezdetben visszautasította, hogy lemondjon "iskolai csínytevésnek" minősítve a felszínre került eseteket.A botrány nyomán már lemondott tisztségéről a szeminárium vezetője és helyettese, az osztrák ügyészség pedig hétfőn vádat emelt egy 27 éves lengyel papnövendék ellen kiskorúakat ábrázoló pornográf képek internet-letöltése miatt. A BBC szerint nemcsak az ő gépén, de az intézmény központi gépén is gyermekpornó felvételekt találtak, valamint képeket a növendékek és egy instruktoruk viszonyáról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 8.

Adventi irodalmi naptár - december 8.

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

Király Linda megint magyarul énekel

Király Linda megint magyarul énekel

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet