Egy korábban nem ismert, magát az al-Káida terrorhálózat európai karjának nevező csoport támadásokat helyezett kilátásba arra az esetre, ha a két ország nem vonja ki csapatait Irakból. A két ország nem kívánja hazahívni csapatait.

A közleményt Tauhíd (egyistenhit) Iszlám Csoport aláírással jelentették meg egy olyan iszlám honlapon, amelyről feltételezik, hogy az al-Káida terrorhálózathoz köthető csoportok használják. A szervezet a New York-i és madridi terrortámadásokra utalva kijelentette: iraki küldetése miatt Bulgária és Lengyelország is az Egyesült Államokhoz és Spanyolországhoz hasonlóan bűnhődik majd.A szófiai kormányhoz címzett üzenetben a csoport egyenesen „vérfürdővel” fenyegetőzik. Georgi Parvanov bolgár államfő már korábban, amikor a Tauhíd és Dzsihád nevű csoport elrabolt két bolgár katonát, és az egyiket lefejezte, kijelentette, hogy a bolgár 470 fős bolgár egység nem távozik Irakból. A lengyel parancsnokság alatt álló bolgár alakulatok Kerbela síita szent város biztonságát őrzik Bagdadtól délre.Az internetes üzenet a lengyel kormányt is felszólítja egységei kivonására, máskülönben a Tauhíd Iszlám Csoport robbantásos merényleteket hajt végre Lengyelországban. A lengyel védelmi minisztérium a múlt héten jelentette be, hogy 2400 fős kontingensét jövő januárban 1000-1500 fősre csökkenti, kivonulni azonban nem szándékozik. Ezt Janusz Zemke, a védelmi miniszter helyettese közvetlenül a fenyegetés napvilágra kerülését követően is megerősítette. A kivonulás "szörnyű hiba lenne, mert csak felbátorítaná a terroristákat" - mondta szerdán varsói nyilatkozatában. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

Hidegfront, ónos eső, vacak szombat

Hidegfront, ónos eső, vacak szombat

Elmarad Curtis nagykoncertje

Elmarad Curtis nagykoncertje

Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Ezrek az utcán, nézze meg, közben milyen kihalt a Kossuth tér - fotó

Ezrek az utcán, nézze meg, közben milyen kihalt a Kossuth tér - fotó