Pénteken avatják fel Mostarban a hétévi munkával újjáépített Öreghidat, amely az 1992-95 közötti bosnyák-horvát polgárháborúban dőlt romba. A Neretva felett 20 méter magasban átívelő 400 éves remekművet 1993. november 9-én egy horvát harckocsi száz méteres távolságból lőtte bele a folyóba.

A hidat állítólag azért rombolták le, hogy a bosnyák terroristák ne tudják a hídon át elérni és megtámadni a folyó jobbpartján élő horvátokat.A világörökséghez tartozó oszmánkori építészeti alkotás helyreállítása 1997-ben indult, amikor az SFOR zászlaja alá vezényelt magyar műszaki kontingens (MMK) utászai a Neretva vizébe alámerülve megkezdték a híd kőkockáinak kiemelését.A XVI. században megépült híd kőlapjaiból, amelyeknek nagy része öt évig feküdt a folyóban, nem sokat lehetett megmenteni. Kőfaragók kézzel faragtak új építőelemeket az eredeti kőbánya köveiből, majd helyükre illesztették őket a 30 méter széles híd törzsében. A "történelmi cementet" bauxitból, agyagból és kőtörmelékből keverték ki.Az újjáépítés közel 17 millió dollárba került, a Világbank 4 milliós hitelt biztosított a munkához, a költségekhez hozzájárult az UNESCO, a horvát, a török, az olasz, a francia és a holland kormány, valamint Mostar városa.Az Öreghídon kívül nemzetközi pénzügyi segítséggel további tizenegy történelmi épületet állítottak helyre Mostar óvárosában. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

Adventi irodalmi naptár - december 10.

Adventi irodalmi naptár - december 10.

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

38 éve halt meg John Lennon – újra az utolsó kép a zenészről és gyilkosáról

38 éve halt meg John Lennon – újra az utolsó kép a zenészről és gyilkosáról

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista