Külön jelentést szentelt a Szerbiai Helsinki Emberi Jogi Bizottság a Vajdaságban történt kisebbségek elleni atrocitásoknak. A Vajdasági Magyar Szövetség csütörtökön az MTI rendelkezésére bocsátotta az elmúlt másfél évben történt incidensekről készített dokumentációját.

A decemberi választások után a Vajdaságban gyakorivá váltak a kisebbségellenes incidensek, amelyek a nemzetek közötti kapcsolatok megromlása irányában haladnak. A helsinki bizottság szerint egyre több kisebbség iránt tanúsítanak türelmetlenséget, a támadások nemcsak a kisebbségek világi, de vallási létesítményeit is sújtják. "Ez utóbbi esetben arra irányuló kísérletről van szó, hogy eltüntessék a kisebbségek történelmi jelenlétének nyomait ezen a vidéken" - írja a bizottság, amely szerint rendőrség nem tartóztat le senkit, az ügyészségek nem emelnek vádat, így ez újabb incidensekre bátorít.A bizottság jelentésének záradékában megállapítja, hogy Szerbiában "nyilvánvalóan folyamatban van az etnikai állam kialakulása". A testület szerint a kisebbségek kizárása a politikai közösségből apartheidhez vezethet és a Vajdaságot etnikai gettóvá alakíthatja.Ahhoz, hogy a kisebbségek egyenjogúan bekapcsolódjanak a politikai közösségbe és megakadályozzák további radikalizálódásukat, feltétlenül végre kell hajtani Szerbia lényegi decentralizálását, szavatolni kell a kisebbségi törvény és az európai kisebbségvédelmi konvenció gyakorlati alkalmazását – állítja a bizottság, amely szerint a "reformellenes és korszerűtlen beállítottságú" szerb kormány a leginkább felelős annak a légkörnek a kialakulásáért, amelyben a tömeges incidensek ilyen gyakorivá váltak. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meredeken emelkedik a külföldi munkavállalók száma Magyarországon

Meredeken emelkedik a külföldi munkavállalók száma Magyarországon

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

A Magyar Idők kultúrharcosa nekiment a Fidesz politikájának

A Magyar Idők kultúrharcosa nekiment a Fidesz politikájának

A német gazdaságban sikersztori, a társadalmat azonban megosztja a migráció

A német gazdaságban sikersztori, a társadalmat azonban megosztja a migráció

Mesterséges meteorzáport csinál egy japán cég

Mesterséges meteorzáport csinál egy japán cég