Otto Schily a Frankfurter Allgemeine Zeitung pénteki számában közölt írásában leszögezte: Afrika problémáit Afrikában kell megoldani. Senki nem maradhat közömbös -írja Schily -, amikor azt látja, hogy egyre több ember fizet az életével a menekülés megkísérléséért.

A menedékjogi eljárás kihelyezésével arra is lehetőség nyílna, hogy megvédjük az embereket az üzletszerű embercsempész bandáktól - érvelt a szövetségi belügyminiszter.Bajor tartományi kollégája egy másik lapban a német vízumkiadás szigorításáért szállt síkra. A Die Weltnek nyilatkozva Günther Beckstein az ország szempontjából "kockázati tényezőnek" minősítette a külügyminisztériumot a vízumkiadás laza gyakorlata miatt.Állítása szerint az előző államminiszter, Ludger Volmer utasítása értelmében a német konzulátusok az "in dubio pro libertate" elv szerint adnak ki beutazási engedélyeket. Vagyis ha kételyek merülnek fel a kérelmező megbízhatóságával kapcsolatban, ám nem áll rendelkezésre egyértelmű bizonyíték, akkor kiadják az illetőnek a német vízumot.Ez tűrhetetlen gyakorlat - háborog Beckstein, akinek (Schilyvel együtt) meghatározó szerepe volt a közelmúltban hatályba lépett, szigorúbb bevándorlási törvény kidolgozásában. Egyúttal sürgette, hogy a vízumkiadás elbírálása a külügytől kerüljön át a szövetségi belügyminisztérium hatáskörébe.A vízumelbírálás szigorítását a bajor politikus "botrányos esetekkel" indokolta. Állítása szerint a konzuli lazaságnak köszönhetően kapott beutazási engedélyt Németországba Szofiane Fahasz terrorgyanús algériai állampolgár, míg a kijevi és moszkvai konzulátusok több ezer vízumot állítottak ki "illegális munkások és prostituáltak" számára.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szél Bernadették útja a Hősök terétől a Kunigunda utcáig - Nagyítás-fotógaléria

Szél Bernadették útja a Hősök terétől a Kunigunda utcáig - Nagyítás-fotógaléria

Előrehozzák az egészségügyi béremelést

Előrehozzák az egészségügyi béremelést

Beérték a Samsungot: itt a Huawei első, lyukasztott kijelzős mobilja

Beérték a Samsungot: itt a Huawei első, lyukasztott kijelzős mobilja

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Jövőre sem emelkednek a kukadíjak, inkább kifizeti az állam a veszteséget

Jövőre sem emelkednek a kukadíjak, inkább kifizeti az állam a veszteséget

MTVA: megsérült az egyik biztonsági őr

MTVA: megsérült az egyik biztonsági őr