A húszéves Ahmed Gabdan éppen apjával beszélgetett, aki korábban már egy terrortámadásban megsérült, amikor a rakéta a kórterembe csapódott. Miután magához tért a sokkból, látta, hogy a szobában rajta kívül senki nem maradt életben. A hvg.hu helyszínen tartózkodó tudósítója szemtanúkkal beszélgetett.Az erőszak terjedésének egyik jele a múlt hét szerda délutáni rakétatámadás a bagdadi baleseti kórház ellen. S ez csak egy a növekvő számú támadások, illetve emberrablások közül, amelyeket doktorok és egészségügyi intézmények ellen követnek el Irakban.

Nem kétséges, hogy szándékosan vették célba a Tigris partján fekvő hatalmas, 1600 ágyas intézményt. A kórház előtti üdítőárus, Mohammed tanúja volt a merényletnek.

„Három nagy robbanást hallottam a híd alól, de a rakéták a kórház mellett landoltak. Aztán kis szünet és jött a negyedik rakéta” – mesélte Mohammed a hvg.hu riporterének, miközben a hetedik emeleten levő lyukra mutatott. „Láttam a lobbanást és hallottam a durranást a híd alól, de mire odamentem szétnézni, a támadók már eltűntek”.

A mészárszékké változott kórtermeket elválasztó falon köralakú lyuk tátongott. Orvosi üvegek és gumikesztyűk hevertek a földön vastag szürke porral borítva, a falakon vérfoltok. „Hála Istennek az oxigén palackokat nem találták el, mert az tűzgolyót csinált volna” – mondta megkönnyebbülten egy nővér.

Ahmed Gabdan édesapja idén csatlakozott az Iraki Nemzeti Gárdához, ahhoz a polgárőrséghez, amely támogatja a rendőrséget Kerbala városában. Július tizedikén az ő ellenőrzési pontját érte támadás, a lábát hétszer lőtték meg. Éppen ezekből a sérülésekből gyógyult, amikor a kórtermi támadásban életét vesztette. "Nagyon rosszakat gondolok ezekről a gonosz emberekről” – mondta Ahmed. „Miért egy kórházat? Ezt kérdem én. Itt nincsenek amerikaiak, sem más külföldiek, csak iraki betegek, ezt mindenki tudja...” – fakadt ki a férfi lapunknak. Repülő üvegszilánkoktól egyébként ő is szerzett sérüléseket, és - ahogy az ágya mellett ülő női rokonok mondták - puszta szerencse, hogy életben maradt. "Szándékosan lőttek ide, ezek nem lehetnek irakiak, valószínűleg külföldi terroristák, akik bomlasztani akarják az országunkat. Nyitott határainkon át sokféle nemzet jön ide, hogy megöljön minket" – magyarázta a hvg.hu-nak a kórterem adminisztrátora.

Kétségtelen, hogy Irakban már a kórházak is a tűzvonalba kerültek. A lázadók így terrorizálják a lakosságot, ezzel próbálják megakadályozni, hogy az új ideiglenes kabinet kormányozni és irányítani tudja az országot. Ugyanebben a városban, Al Ramadiban szerdán egy autóban is robbant bomba, hárman meghaltak. Ugyancsak azon a napon kemény harcok folytak az amerikai tengerészgyalogosok és a város harcosai között. Másnap húszfős harcos csoportot tartóztattak le Bagdadban, köztük számos szíriait és más külföldieket, akik civil célpontokat akartak megtámadni.

A terroristák és bűnözők célba vették az ország orvosait is. A 34 esztendős Suzanne Akram a hvg.hu-nak elmesélte 52 éves nagybátyja, a reumatológusként dolgozó Dr. Abd al-Zahrát kálváriáját, akit a bűnözők májusban rabolták el. "Együtt hagytuk el a klinikát, beszálltunk egy taxiba. Én félúton kiszálltam, nem sokkal ezután három felfegyverkezett ember megállította a kocsit és elrabolta őt. Bekötötték a szemét, másfél ótán át autóztak vele, majd valahol, Bagdad közelében öt napig fogságban tartottak. Százezer dollár váltságdíját követeltek érte, de sikerült meggyőzni őket arról, hogy a nagybátyánk nem gazdag ember, így lealkudtuk az összeget 15 ezerre. Az emberrablók a nagybácsi mobilján hívtak fel minket, az egész család minden megtakarítását összeadva fizettük ki a váltságdíjat, amiért cserébe sértetlenül elengedték.” A család nem értesítette a rendőrséget, ez esetben ugyanis a bűnözők kivégezték volna túszukat. (www.neil-barnett.com)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Terrorista támadást terveztek, őrizetbe vették őket Szaúd-Arábiában

Terrorista támadást terveztek, őrizetbe vették őket Szaúd-Arábiában

Vétóval fenyegeti az USA az ENSZ nemi erőszak elleni javaslatát, mert abortusztámogatást olvas ki belőle

Vétóval fenyegeti az USA az ENSZ nemi erőszak elleni javaslatát, mert abortusztámogatást olvas ki belőle

Kijózanító kutatók: szabad-e sörre bort, whiskyre vodkát inni?

Kijózanító kutatók: szabad-e sörre bort, whiskyre vodkát inni?

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Lelőtték az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert

Lelőtték az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert

Sokáig csak álom marad a HÉV és a metró összekötése

Sokáig csak álom marad a HÉV és a metró összekötése