Az Oroszországból származó Viktor Uspaskis vállalkozó Munka Pártja a leadott szavazatok 28,6 százalékát szerezte meg, és ezzel megnyerte a litvániai parlamenti választások első fordulóját.

Algirdas Brazauskas miniszterelnök eddig kormányzó szociáldemokrata-szociálliberális koalíciója 20,66 százaléknyi szavazatot kapott, és ezzel tizenhatot szerzett meg a Seimas (parlament) 141 helyéből. A nyertes Munka Párt 22 mandátumot biztosított magának a vasárnap lezajlott első fordulóban.Megfigyelők várakozásaival szemben meglepően jól szerepelt Rolandas Paksas elmozdított államfő pártkoalíciója. Az orosz maffiához és titkosszolgálathoz fűződő kapcsolatokkal vádolt és a parlament által leváltott exelnök pártszövetsége 11,42 százalékot és ezzel kilenc képviselői helyet szerzett meg.Több választókörzetben két héten belül második fordulót rendeznek, amelyben az első forduló két legerősebb jelöltje közül választhatnak a szavazópolgárok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!