Életének 74. évében egy párizsi kórházban elhunyt Jacques Derrida francia filozófus. Halálát hasnyálmirigyrák okozta. A XX. századi filozófia nagy alakja mindenekelőtt a dekonstrukció-elmélet megalkotásával tette le névjegyét a gondolkodás történetében.

Jacques Derrida 1930-ban az algériai el-Biarban született. 1950-ben a párizsi tanárképző főiskolára kezdett járni, majd az amerikai Harvard, később pedig a párizsi Sorbonne hallgatója lett. 1965-ben avatták a filozófia professzorává, és a tanárképző főiskola tanára, majd tanszékvezetője lett.Franciaországban kitartóan harcolt a filozófiaoktatás kiterjesztéséért, 1983-ban alapítója volt a Nemzetközi Filozófiai Főiskolának, míg több amerikai egyetem (köztük a rangos Yale és a John Hopkins) vendégtanáraként tanított.Filozófiájában kezdetben a fenomenológia tanulmányozója, majd a strukturalizmus irányzatának képviselője. Érett műveiben a dekonstrukció-elmélet alapján bírálta a nyugati metafizika szerinte legnagyobb előítéletét, a logocentrizmust, vagyis hogy a beszéd felette állna az írott szövegnek.Derrida több mint 40 könyvet írt, hírnevét nemcsak hazájában, hanem külföldön, főként az Egyesült Államokban alapozta meg: díszdoktora volt több amerikai egyetemnek. 1993-ban írott művében, a Marx kísérteteiben rehabilitálta a német gondolkodót.A sokat vitatott francia filozófus nem kevesebbet állított, mint hogy soha olyan mértékű kegyetlenség, egyenlőtlenség, kirekesztés nem uralkodott még a földön, mint jelenleg, a liberális demokrácia, a kapitalista piacgazdaság viszonyai között.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megépült a Titanic testvérhajója, de az is elsüllyedt

Megépült a Titanic testvérhajója, de az is elsüllyedt

Lelőttek egy farkast a Bükkben

Lelőttek egy farkast a Bükkben

Mindenkinek elérhető coaching: merjünk nyomni egy RESTART-ot!

Mindenkinek elérhető coaching: merjünk nyomni egy RESTART-ot!

Ittas vezetés: vádat emeltek a Viszkis ellen

Ittas vezetés: vádat emeltek a Viszkis ellen

Autóversenyzőnek öltözne? Nem lesz olcsó mulatság

Autóversenyzőnek öltözne? Nem lesz olcsó mulatság

Mire jut a nemzetbiztonsági bizottság a Gruevszki-ügyben? Élő videó a rendkívüli ülésről

Mire jut a nemzetbiztonsági bizottság a Gruevszki-ügyben? Élő videó a rendkívüli ülésről