szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Díszelőadáson mutatták be családja és a holland filmszakma előtt vasárnap este Hágában a meggyilkolt Theo van Gogh filmrendező utolsó alkotását.

A 06/05 című film a sors iróniájaként szintén egy politikai gyilkosságról szól, a szélsőjobboldali Pim Fortuyn elleni merényletről, amelyet 2002 májusában követtek el, közvetlenül a holland parlamenti választások előtt.

A történetet Van Gogh egy szabadúszó fotós szemén keresztül mutatja be, aki véletlenül tanúja lesz Fortuyn meggyilkolásának. Ezért üldözőbe veszik őt a holland titkos szolgálat ügynökei, feldúlják otthonát, és megfenyegetik a családját is. A film azonban tényeken alapul, híradórészletek is láthatók benne a populista politikusról, aki elsősorban a bevándorlók elleni fellépésével szerzett magának híveket.

Theo Van Goghot november 2-án ölte meg Amszterdamban egy iszlám szélsőséges, nem sokkal azután, hogy bemutatták a holland tévében az Alávetettség című filmjét, amelyben élesen bírálta a nőknek szánt sorsot az iszlám világban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!