szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az afgán biztonsági erők elfogták Mohammed Omar molla tálib vezető volt személyi biztonsági főnökét, aki a tálib rendszer bukása óta Kandahár tartomány tálib ellenállóinak katonai parancsnoka volt.

Elfogása azzal kecsegtet, hogy az afgán hatóságok és az amerikai erők nyomára bukkanhatnak magának Omar mollának, aki az egyik legfontosabb körözött személy az Egyesült Államok terrorellenes hadjáratában - közölte az afgán hírszerzés tartományi vezetője.

A dél-afganisztáni Kandahár tartomány hírszerzési vezetője, Abdullah Lagmani elmondta, hogy Tór Molla Nadzsibullah Hán kandahári tálib katonai parancsnok a tartomány székhelyére utazott egy zárt teherautóban, amikor őrizetbe vették. Vele volt helyettese, bizonyos Kajum Angár molla is. Műholdas telefont és fontos dokumentumokat találtak náluk, de fegyvertelenek voltak - közölte Lagmani.

Egy olyan férfi juttatta nyomukra a hatóságokat, akit néhány órával korábban vettek őrizetbe Kandahárban. Utóbbi férfi gépkocsijában 210 kilogrammnyi robbanószert találtak. Azóta, hogy amerikai és afgán erők 2001 végén elűzték a hatalomból a tálibokat, az Omar molla vezette milícia fegyveres harcot folytat a jelenlegi hatalom és az amerikaiak ellen az ország déli-délkeleti részén. Hamid Karzai afgán elnök október 9-i megválasztása után amnesztiát ajánlott a tálib fegyvereseknek, de közölte, hogy a súlyos bűncselekményt elkövető tálib vezetőknek nem kegyelmeznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!