szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Színlelt kivégzéssel kínoztak amerikai katonák négy iraki fosztogatót, egy foglyukat pedig elektrosokkal gyötörték, amíg az "táncra nem perdült" - egyebek közt ez derül ki a hadsereg egy feljegyzéséből, amelyet kedden tettek közzé Washingtonban bírósági kényszer hatására.

Az amerikai haditengerészet június 16-án kelt belső vizsgálati jelentésének közzétételét a legnagyobb amerikai emberi jogi szervezet, az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) harcolta ki a tájékozódási szabadságra vonatkozó törvény alapján.

A dokumentum 10 jelentős és ugyanennyi jelentéktelennek minősített foglyokkal való visszaélést említ, amelyeket 2003 májusa óta követtek el amerikai tengerészgyalogosok Irakban. Az incidensekből kifolyólag 13 tengerészgyalogost ítéltek statáriálisan 15 hónapig terjedő fogságra.

Az egyik legkirívóbb esetben, 2003 június-júliusában az amerikai katonák Díváníjában négy, fosztogatással vádolt fiatal térdeltettek egy gödör elé és a színlelt kivégzéssel ijesztgették őket. Ugyanezeket a foglyokat bezárták egy elhagyott harckocsiba is, ahol tűzoltókészülékből fecskendeztek rájuk.

Mahmúdíjában 2004 áprilisában más tengerészgyalogosok azzal szórakoztak, hogy elektródákat erősítettek egyik foglyukra és addig sokkolták elektromos lökéshullámokkal, amíg az "táncolni" nem kezdett.

Az ACLU szerint a dokumentumok arról tanúskodnak, hogy elterjedt gyakorlat az amerikai fogságban lévő személyek bántalmazása Irakban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Nyolc év börtön az Abu Graib kegyetlen őrmesterének

Nyolc év, egy év, meg nyolc hónap, amit eddig a bagdadi Abu Graib börtönben történt visszaéléseket elkövető katonákra róttak ki. További öt katonai katonai rendész vár még ítéletre. Nyolc évet kapott Ivan Frederick őrmester a foglyokkal szemben elkövetett szexuális és fizikai kegyetlenségekért.

Itthon

Börtönbüntetés az első iraki fogolykínzási per vádlottjának

A maximális, egyéves börtönbüntetésre ítélte szerdán a Bagdadban felállított amerikai katonai törvényszék az iraki Abu Graib börtönben véghezvitt fogolykínzások ügyében tartott első per vádlottját, az amerikai Jeremy Sivitset. A katona előzőleg bűnösnek vallotta magát.