szerző:
MTI

A 2004-es évről sem mondható el, hogy csökkent volna a terrorista cselekmények száma vagy intenzitása. Az elhúzódott iraki háborúban is naponta fenyegető harci eszköz a terrorista támadás, a Közel-Keleten nem múlik el hét, hogy ne történne egy-egy súlyosabb cselekmény, öngyilkos merénylet. A terror nem kíméli a polgárokat, s különösen embertelen, amikor ártatlan gyermekeket sújt. Ilyen volt az idei év legsúlyosabb terrortámadása, az észak-oszétiai iskolai vérengzés.

 

Összeállítás az év legsúlyosabb terrortámadásaiból:

2004.január 4. FÜLÖP-SZIGETEK: Pokolgép döntött romba egy sportcsarnokot Parang városban. A zsúfolásig telt csarnok mellett egy kosárlabda mérkőzés idején robbant a szerkezet, 10 ember meghalt, 30 megsebesült.

2004. január 22. KAMBODZSA: Phnompenben a nyílt utcán agyonlőtték az ország egyik legismertebb szakszervezeti vezetőjét, Chea Vicheát.

Melléklet
Közel-Kelet
2004. január 29. IZRAEL: Öngyilkos merényletet követtek el a reggeli csúcsforgalomban egy jeruzsálemi autóbuszon. A merényletnek 10 halott és 50 sebesült áldozata volt. Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai és a Hamász nevű palesztin szélsőséges szervezet is magára vállalta a támadást.

2004. február 6. OROSZORSZÁG: Távirányítású pokolgép robbant a moszkvai metróban. A merényletnek 50 halálos áldozata és több mint 110 sérültje volt..

Melléklet
Irak
2004. február 10. IRAK: Legalább 55 halálos áldozata és 67 sebesültje volt egy iszkandarijai pokolgépes merényletnek. Az öngyilkos merénylő a rendőrség előtt, menet közben robbantott fel egy gépkocsiba rejtett pokolgépet.

2004. február 13. KATAR: Pokolgépes robbantás miatt életét vesztette Zelimhan Jandarbijev, a Dohában száműzetésben élő volt csecsen elnök.

2004. február 28. BOLÍVIA: Santa Cruzban pokolgépes merényletet követtek el Monica Von Borries ügyésznő ellen, aki azonnal meghalt. Életében kábítószer-kereskedelmi és -csempészési ügyekkel foglalkozott.

2004. március 2. KÖZEL-KELET: A Gázai övezetben meggyilkolták Jasszer Arafat palesztin elnök egyik tanácsadóját, az 59 éves Hálil al-Zebin újságírót.

2004. március 2. PAKISZTÁN: Kvetta városában legalább 41 ember meghalt, több mint 150 megsebesült abban a támadásban, amelyet ismeretlen fegyveresek hajtottak végre az ásúra síita muzulmán ünnep résztvevői ellen.

Melléklet
Afganisztán
2004. március 6. AFGANISZTÁN: Zábul tartomány Kalat székhelyének közelében agyonlőtték Mohammed Íszát, az Afgán Vörös Félhold Társaság igazgatóját.

2004. március 11. SPANYOLORSZÁG: Madridban tíz pokolgép robbant három különböző pályaudvaron, 191 ember meghalt, közel 2000 megsebesült. Az al-Kaida vállalta a merényletek elkövetését.

2004. március 22. KÖZEL-KELET: Ahmed Jaszin sejk, a Hamász palesztin szervezet szellemi vezetője életét vesztette. Gázában a Szabra negyed mecsetjéből, a hajnali imáról távozóban, egy izraeli helikopter három rakétát lőtt ki rá. A sejken kívül még három ember halt meg.

2004. március 29-30. ÜZBEGISZTÁN: Több öngyilkos merénylet történt. A legnagyobb taskenti piac, a Csorszu bazár bejáratánál két öngyilkos merénylő három rendőrrel és egy kisgyermekkel végzett, egy másik támadás következtében 19 ember halt meg, 26 megsebesült. Március 30-án 20 öngyilkos terrorista robbantotta fel magát, három rendőr meghalt, öt megsebesült.

2004. április 21. IRAK: Három bászrai rendőrőrs és a zubeiri rendőrakadémia ellen egy időben követtek el robbantásos merényletet, amelyben hetvenhárom ember meghalt - közöttük tizenhat gyermek volt.

Melléklet
Csecsenföld
2004. május 9. CSECSENFÖLD: A grozniji Dinamo stadionban rendezett ünnepi koncerten a díszvendégek tribünje alatt pokolgép robbant. A merényletben életét vesztette Ahmad Kadirov Kreml-barát csecsen elnök, valamint Huszein Iszajev államtanácsi elnök is.

2004. május 17. HOLLANDIA: Amszterdamban otthona előtt agyonlőtték Hollandia leggazdagabb vállalkozóját, Willem Endstrát.

2004. május 28. SZERBIA ÉS MONTENGRÓ: Meggyilkolták Podgoricában Dusko Jovanovicát, a montenegrói Dan című ellenzéki napilap főszerkesztőjét.

2004. május 29-30. SZAÚD-ARÁBIA: Hobarban az "al-Kaida arab-félsziget hálózata" nevű szervezet négy fegyverese előbb megtámadta két olajcég irodaépületét, majd betörtek az Oasis nevű lakóparkba, ahol több tucat külföldit, többségében nyugati olajcégek alkalmazásában álló embereket ejtettek túszul. A támadásban 22-en meghaltak: 8 indiai, 3-3 szaúdi és Fülöp-szigeteki, valamint 1-1 amerikai, brit, olasz, svéd, dél-afrikai, egyiptomi állampolgár volt az áldozatok között.

2004. májusig: A világ különböző pontjain 13 újságírót és 6 más média-munkatársat öltek meg, 431 újságírót állítottak elő, 366-ot fenyegettek meg vagy bántalmaztak.

Az év terrorakciói 2. (Oldaltörés)

2004. június 1. AFGANISZTÁN: Pokolgépes merénylet áldozata lett Adzsab Gul Sah, Dzsalálábád város biztonsági főnöke.

2004. június 24. OROSZORSZÁG: A dagesztáni Mahacskalában ismeretlenek tarkón lőtték Kamil Etimbekovot, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ezredesét, aki a szervezett bűnözés elleni küzdelmet irányította.

2004. július 9. OROSZORSZÁG: Moszkvában agyonlőtték a Forbes magazin orosz nyelvű kiadásának főszerkesztőjét, az orosz származású amerikai állampolgár Paul Klebnikovot.

2004. július 28. IRAK: Baakúbában egy rendőrségi épület ellen öngyilkos merényletet hajtottak végre, amikor toborzás folyt a rendőrségen. A merényletnek legalább 68 halálos áldozata volt és 56 ember sérült meg.

2004. augusztus 24. OROSZORSZÁG: Szinte egy időben két orosz utasszállító gépet ért terrorakció. Az egyik gép a Volga-Aviaekszpressz Volgográdba tartó Tu-134-ese az orosz fővárostól 180 kilométernyire délre lévő Tula térségében zuhant le, a fedélzetén tartózkodó 44 személlyel. A másik gép, Szibir légitársaság Szocsiba tartó Tu-154-ese, fedélzetén 46 személlyel. A magukat az Iszlambuli Brigádok tagjainak nevező muzulmánok nyilatkozata szerint így álltak bosszút hittestvéreik "Csecsenföldön történő legyilkolásáért".

2004. szeptember 1-3. OROSZORSZÁG: Az észak-oszétiai Beszlan egyik iskolájában harmincnál több csecsen terrorista kb. 1200 embert, az évnyitóra érkezett gyerekeket és felnőtteket ejtett túszul. A vérfürdőbe torkollott túszdrámában 322-en haltak meg, közülük 155 gyermek. A sebesültek száma: 750 volt. A merényletet Samil Bászájev csecsen terroristavezér szervezte meg.

2004. szeptember 4. IRAK: Kirkukban merényletet hajtottak végre a város rendőriskolájánál. A merényletnek 17 halálos áldozata és 36 sebesültje van.

Melléklet
Kasmír
2004. október 2. INDIA: India két északkeleti szövetségi államában - Nágaföldön és Asszámban - robbantásos merényletek történtek. Nágaföld gazdaságilag legfontosabb városában, Dimapurban robbant bomba szinte egyidejűleg a pályaudvaron és a piactéren: az előbbi 17, az utóbbi 11 emberéletet követelt. Asszám állam több pontján robbantak a pokolgépek: a merényletekben 18 ember vesztette életét.

2004. október 7. EGYIPTOM: Robbantásos merénylet-sorozatot hajtottak végre izraeli turistákkal zsúfolt egyiptomi üdülőhelyeken: az első merénylet Tábában, a Hilton szállodában történt, majd nem sokkal később két kisebb erejű robbanás volt Tábától délre, a Nuveiba város közelében lévő Rasz as-Sajtán terület két üdülőtelepén. A merényleteknek 34 halálos áldozatuk - többségük izraeli állampolgár - és száznál több sebesültjük volt.

2004. november 18. KÍNA: A délnyugat-kínai Csungking (Chongqing) környékén, egy Hszima (Xima) nevű településen egy férfi dinamittal felrobbantott egy teaházat. A robbanásban 14 ember meghalt, további 29 személy szenvedett kisebb-nagyobb sérüléseket.

2004. október 18. OROSZORSZÁG: Meggyilkolták Anszar Tibujevet, a dél-oroszországi Karacsáj- és Cserkeszföld autonóm köztársaság miniszterelnök-helyettesét.

2004. november 2. HOLLANDIA: Egy terrorista csoportokkal is kapcsolatot tartó muszlim szélsőséges meggyilkolta Amszterdamban Theo van Gogh holland író-filmrendezőt.

2004. november 19. VENEZUELA: Caracasban két robbanás repítette levegőbe Danilo Anderson venezuelai ügyész terepjáróját, az ügyész azonnal életét vesztette. Anderson azt vizsgálta, milyen szerepet játszottak az ellenzéki vezetők az ország államfője elleni 2002-es puccsban.

2004. november vége, KÖZEL-KELET: A palesztin intifáda 2000. szeptemberi kezdete óta 4580-ra emelkedett a halálos áldozatok száma. 3545 palesztin és 961 izraeli vesztette életét. Az halottak jelentős része terrortámadás áldozata lett.

2004. november vége, IRAK: Az amerikai védelmi minisztérium közlése szerint a háború kezdete óta 1251 amerikai katona halt meg Irakban, közülük sokan terrortámadás áldozatai.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Világ

Újabb terrortámadásokkal fenyegette meg az USA-t bin Laden

Az al-Dzsazíra arab televízióban péntek este levetített nyilatkozatában a terrorista vezér kijelentette: az Egyesült Államoknak 2001. szeptember 11. megismétlődésével kell számolnia, mivel "az okok megmaradtak". Bin Ladenről legutóbb 2003 szeptemberében sugárzott az al-Dzsazíra videofelvételt.

Hét nap

OROSZ ELLENTERROR

A hatóságok vegyék őrizetbe a túszszedő akciókban részt vevő terroristák rokonait - javasolta a múlt héten Vlagyimir...

Világ

Több száz tonna robbanószerhez juthattak a terroristák

Atomfegyverek felrobbantására elegendő mennyiségű, mintegy 380 tonna hagyományos robbanóanyag tűnt el az iraki al-Kakaa korábbi katonai létesítményből. Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadót csak a múlt hónapban tájékoztatták az ügyről. A CIA nyomoz.

Gazdaság

Terrorsejteket pénzelnek Romániából

Román lapértesülés szerint a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletek után az Egyesült Államok hatóságai terrorizmussal gyanúsított arab személyek számláin Romániából származó dollármilliókra bukkantak.

HVG Hetilap

"Az amerikai politika növeli a terroristák számát"

Az amerikai, az izraeli és az orosz politika jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy világszerte nő a terroristák száma - állítja Douglas Hurd (74 éves) brit politikus. A minap Moszkvában járt, ottani tudosítónk által meginterjúvolt exkülügyminiszter szerint a nyugati hatalmaknak barátságosan, ám hideg fejjel kell közeledniük Vlagyimir Putyin Oroszországához.

Világ

Nem Bászájev és Maszhadov rendelte el a beszlani terrorakciót

A terrorakció okait és körülményeit felderíteni hivatott orosz parlamenti bizottság elnöke szerint a szélsőséges csecsen hadúr és a csecsen szakadárok által megválasztott "elnök" a beszlani túszejtő terrorakciónak csak szervezője, de nem megrendelője volt.

Világ

Szíria homokfallal védi magát a terroristáktól

Három méter magas homokfalat emeltek szíriai katonák az országot Iraktól elválasztó határon, így megakadályozandó, hogy Irak amerikai megszállásának szélsőséges ellenzői beszivárogjanak az országba.

Világ

Terrorellenes rendőrségi akció Hágában

Nagyszabású terrorista-ellenes akció kezdődött szerdán Hága egyik, főként bevándorlók lakta elővárosában: a rendőrök megrohamoztak egy épületet, ahonnan ekkor kézigránátot dobtak közéjük, három rendőrt megsebesítve. Közülük kettő állapota súlyos, de nem életveszélyes.

Világ

Putyin: a terrorizmus győzelmével érne fel Bush veresége

Az orosz államfő szerint a nemzetközi terrorizmus győzelmet arat Amerika és az Irakban állomásozó nemzetközi koalíciós erők felett, ha George Bush amerikai elnököt november 2-án nem választja újjá országa. Putyin ugyanakkor nem nyilvánított véleményt a demokrata párti elnökjelöltről.

Világ

Bosszúra készültek a terroristák Madridban

A spanyol titkosszolgálat szerint egy merénylő azt tervezte, hogy robbanóanyaggal megrakott teherautóval nekiszáguld a spanyol országos bíróság Madrid belvárosában álló épületének. A terroristák így akartak végezni azokkal a bírákkal, akik társaik ügyét tárgyalják.

Háló

Webdzsihád

Nemcsak lefejezős videofelvételeket és az ellenségnek szánt üzeneteket tesznek közzé rendszeresen a világhálón egyes ismert iszlamista terrorcsoportok, de propaganda- és kiképzési anyagokat is. Ráadásul mindezt szinte kivétel nélkül amerikai szerverekre teszik fel.

Hét nap

TERRORTÁMADÁS DZSIDDÁBAN

A szaúd-arábiai Dzsiddában hétfőn megtámadták az amerikai konzulátust; a fegyveres támadók és a biztonsági erők közti...

Világ

Amerikai iskolák megtámadására készülnek a terroristák

Amerikai iskolák készenléti terveit találták meg egy nemrég elfogott iraki lázadó számítógépén, ezért az amerikai hatóságok lépéseket tettek az érintett intézmények biztonságának erősítése érdekében - jelentette az ABC.

Világ

Terror Szamarrában: legkevesebb 37 halott

Négy gépkocsiba rejtett pokolgép robbant és három rendőrőrsöt támadtak meg felkelők szombat reggel az iraki fővárostól északra fekvő Szamarrában, összesen legalább 37 ember halálát okozva.

Megjött a Samsung új órája, a vérnyomást és a stressz-szintet is nézi

Megjött a Samsung új órája, a vérnyomást és a stressz-szintet is nézi

A Huawei azonnal megköszönte a Samsungnak a Galaxy S10-et, de még hogy...

A Huawei azonnal megköszönte a Samsungnak a Galaxy S10-et, de még hogy...

Tarlós István: Nem szélesítik ki a Lánchidat, leaszfaltozzák a fővárosi földutakat

Tarlós István: Nem szélesítik ki a Lánchidat, leaszfaltozzák a fővárosi földutakat

Amerikában is eltemették Andy Vajnát

Amerikában is eltemették Andy Vajnát

Kitaszítanák a szexuális erőszakért elítélt papokat

Kitaszítanák a szexuális erőszakért elítélt papokat

A mama kedvence az Oscar-partin

A mama kedvence az Oscar-partin