szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két további túsz szabadon engedésével 19-re nőtt szerdán a késő délutáni órákban a két fegyveres fogságából kiszabadult személyek száma az athéni túszdrámában. Heten maradtak még a túsztartók karmai között. A terroristák, akik szerda hajnalban térítettek el egy autóbuszt Athén közelében, a hírek szerint egymillió eurót követelnek a többiek életéért. Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök a krízis miatt elhalasztotta brüsszeli útját.

A túszokért cserébe egymillió eurót követel az a két fegyveres, aki szerda hajnalban kerített hatalmába egy autóbuszt Athén közelében - közölte a Skai görög kereskedelmi rádió. A rádió egy olyan túsztól szerezte ezt az értesülést, akit a fegyveresek szabadon engedtek röviddel dél előtt. Egy, a helyszínen tartózkodó, névtelenül nyilatkozó rendőrtiszt azt mondta, hogy tudnak erről a hírről, ám a buszeltérítők az eddig tárgyalásokon közvetlenül nem rukkoltak elő ilyen követeléssel.

Az első túszokat mintegy hat órával azután engedték el, hogy a magukat orosznak mondó fegyveresek helyi idő szerint reggel 6 óra előtt néhány perccel felszálltak a buszra és a tetőre leadott figyelmeztető lövésekkel hatalmukba kerítették a járművet. Elsőként egy szívbeteg túsz hagyhatta el a buszt, amelyen összesen 26 utas volt.

A terroristáknál állítólag robbanóanyag van, és azzal fenyegetőznek, hogy felrobbantják az autóbuszt, ha nem teljesítik követeléseiket. A túszszedők Oroszországba akarnak menni repülőgéppel, és új buszsofőrt követelnek a megszökött helyett.

A buszeltérítők egyike Hasszánnak nevezte és orosznak mondta magát a görög rádióban, a görög hatóságoknak azonban semmiféle bizonyítékuk nincs arra, hogy a terroristák valóban oroszok lennének.

Képgalériánk megtekintéséhez
kattintson a képre!
© AP
A görög rendőrség orosz és albán diplomatákat hívtak a helyszínre, hogy segítsenek megállapítani a túszejtők nemzetiségét. A Mega görög magántévé jelentése szerint az athéni albán nagykövetség biztonsági attaséjának sikerült beszélnie a túszejtőkkel és megállapította, hogy azok albánok. A megszökött sofőr is albánnak mondta az egyik eltérítőt, aki enyhe akcentussal, de jól beszélt görögül.

Az autóbuszvállalat vezetője korábban újságírókkal közölte, hogy sikerült mobiltelefonon beszélni a busz egyik utasával. Az utas, egy nő akkor megerősítette: a két fegyveres új sofőrt követel, és az athéni repülőtérre akar menni, hogy elhagyhassa Görögországot.

A busz továbbra is az Athénból északkeletre vezető autópályán vesztegel. A helyszínt a rendőrség és a terrorelhárító egységek több száz tagja fogta körül, és megérkezett az a csoport is, amelynek tagjai tárgyalnak a több mint két tucat utast fogva tartó, vadászpuskával felszerelkezett férfiakkal.

Egy távolsági, az Athén és a tőle mintegy 30 kilométerre északkeletre fekvő Marathónasz között menetrend szerint közlekedő járatra csaptak le a fegyveresek. A Marathónaszból indult autóbusz 17 kilométerre volt Athén központjától, amikor az egyik megállóban támadás érte. Az autóbusz sofőrjének és a kalauznak sikerült elmenekülnie a járműről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Rendőrrel együtt robbantotta fel magát

Felrobbantotta magát és rendőr túszát egy férfi csütörtök hajnalban az észt fővárosban, a robbanásban mindketten életüket vesztették, és még három rendőr megsebesült.

Világ

Megtalálták Margaret Hassan holttestét

Vélhetően megtalálták Margaret Hassan elrabolt és kivégzett brit-iraki állampolgárságú túsz holttestét az iraki Falúdzsában - közölte John Howard ausztrál miniszterelnök.

Világ

Nem Bászájev és Maszhadov rendelte el a beszlani terrorakciót

A terrorakció okait és körülményeit felderíteni hivatott orosz parlamenti bizottság elnöke szerint a szélsőséges csecsen hadúr és a csecsen szakadárok által megválasztott "elnök" a beszlani túszejtő terrorakciónak csak szervezője, de nem megrendelője volt.

A tízfős Volner Párt szerint nekik nem probléma, ha 71 jelölt kell az országos listához 2022-ben

A tízfős Volner Párt szerint nekik nem probléma, ha 71 jelölt kell az országos listához 2022-ben

Eltemették Diego Maradonát

Eltemették Diego Maradonát

Gombapincében termesztett kannabiszt

Gombapincében termesztett kannabiszt