szerző:
reuters
Tetszett a cikk?

A megállapodást egy héttel azután kötötték meg, hogy Japán enyhített a fegyverexport általános tilalmát előíró, 1976 óta érvényben lévő törvényén.

Japán és az Egyesült Államok azután kezdték el a közös rakétavédelmi kutatásokat, hogy Észak-Korea 1998-ban kísérletet hajtott végre egy rakétával, amely átrepült Japán felett. Japán tavaly decemberben, egy újabb észak-koreai kísérlet nyomán arról is döntött, hogy a szigetország védelmére rakétaelhárító rendszert vásárol az Egyesült Államoktól.

Szakértők szerint a rendszer részleges telepítésére már 2007-ben sor kerülhet, teljes üzembe helyezése 2011-re várható. Összköltsége a következő tíz évben 9,56 milliárd dollár lesz.

A Pentagon szerdán számolt be arról, hogy kudarccal végződött az Egyesült Államok tervezett sok milliárd dolláros rakétavédelmi pajzsának két éve első próbaindítása, miután az elfogó rakéta lefulladt indítósilójában a közép-csendes-óceáni Kwajalein gyakorlótéren.

A rakétavédelmi rendszer közös kifejlesztéséhez Japán bizonyos alkotórészeket fog exportálni az Egyesült Államokba - mondták el tisztségviselők.

A rakétavédelmi együttműködés japán hívei azzal érvelnek, hogy az ilyen közös fegyverkezési programok életfontosságúak ahhoz, hogy Japán elérhető áron korszerű védelmi képességekre tegyen szert. Az ellenzők ugyanakkor úgy vélik, hogy a rakétavédelmi pajzs kifejlesztésében való együttműködés árnyékot vethet Japán II. világháború után kialakult pacifista arculatára és nyugtalaníthatja ázsiai szomszédjait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Japán riadalom egy ismeretlen tengeralattjáró miatt

Készenlétbe helyezték a japán haditengerészetet, miután ismeretlen tengeralattjárót észleltek az ország felségvizein - közölte egy kormányszóvivő, megerősítve a NHK közszolgálati televízió értesülését.

Irak

Egy évvel tovább maradnak Irakban a japánok

Koidzumi Dzsunicsiro miniszterelnöknek sikerült meggyőznie a kicsiny, ám befolyásos koalíciós partnert, a buddhista Új Komeito Pártot a hosszabbítás fontosságáról.