szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tervezetthez képest jelentős késéssel kezdődött meg Brüsszelben pénteken délelőtt az Európai Unió csúcsértekezletének második napja, miután Ankara szemmel láthatóan csalódottan fogadta az EU tárgyalási feltételeit.

Az EU soros elnöke, Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök találkozott Jacques Chirac francia államfővel, Gerhard Schröder német kancellárral, valamint Tony Blair brit és Kosztasz Karamanlisz görög kormányfővel, illetve még ezt megelőzően Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel. Ezekről a tárgyalásokról egyelőre nem szivárgott ki semmi.

Melléklet
Mit nyerhet az Európai Unió Törökországgal? Mitől fél Európa? Mit teljesített Ankara a csatlakozás érdekében? Mit nem teljesített még Ankara? Olvassa el Törökországgal foglalkozó mellékletünket!
Ugyanakkor Balkenende és Erdogan éjszakai megbeszélésén a török politikus állítólag heves szemrehányásokat tett az EU-nak, hogy fontosabbnak tartják hatszázezer ciprusi görög, mint hetven millió török érdekeit.

A legfőbb vitás pont ugyanis az az EU-követelés, hogy Törökország ismerje el az idén májusban EU-taggá vált Ciprusi Köztársaságot.

A csúcs kiszivárogtatott záródokumentum-tervezete szerint az "EU üdvözli Törökország döntését" azon kiegészítő jegyzőkönyv aláírásáról, amely a török-EU társulási szerződést az Európai Unió tíz új tagállamára, köztük Ciprusra is kiterjesztené - s amely jogilag a szigetország török elismerését jelentené.

A gond azonban az, hogy ilyen "török döntés" egyelőre nincs. S különösen nincs szó arról, amit állítólag egy, a záróközleményhez csatolt holland nyilatkozattervezet tartalmaz, miszerint Erdogan már most, pénteken kézjegyével látná el ezt a jegyzőkönyvet.

A záródokumentum-tervezet értelmében a jövendőbeli csatlakozási egyezmény hosszú átmeneti időszakokat, sőt állandó jellegű védzáradékokat is tartalmazhat - azaz például a törököket hosszú időre is kizárhatnák a jelenlegi EU-országok munkaerőpiacáról. Korábban az EU még egyetlen más tagfelvételnél sem alkalmazott ilyen szigorú szabályokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Törökország kész előbbre lépni Ciprus elismerése terén

Törökország valószínűleg kész megállapodni az Európai Unióval, hogy Ciprust ténylegesen elismerje mielőtt megkezdődnének az unióval a csatlakozási tárgyalások - jelentette ki Brüsszelben Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal folytatott beszélgetését követően.

MTI Világ

Törökország csalódott az EU-csúcs döntése kapcsán

Török hivatalos személyiségek csalódottságuknak adtak hangot pénteken amiatt, hogy az Európai Unió állam- és kormányfői a csatlakozási tárgyalások megkezdésének előfeltételéül szabták Ciprus elismerését. A bizonytalanság a török pénzpiacon az árfolyamok zuhanását hozta.

MTI/hvg.hu Világ

Zöld út a törököknek

Szerdán elfogadott határozatában az Európai Parlament javasolja, hogy az Európai Unió kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal. Az állam- és kormányfők csütörtökön döntenek, a pontos időpontról azonban még nem zárult le a vita.