szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mahmúd Abbász palesztin elnök életére törhet az Irán által támogatott libanoni Hezbollah fegyveres csoport, ha az államfő folytatja az izraeli-palesztin megbékélést célzó politikáját - írta a The Sunday Telegraph palesztin biztonsági forrásokra hivatkozva.

A legnagyobb konzervatív vasárnapi brit lapnak palesztin illetékesek azt mondták, hogy a fenyegetés közvetett úton, a Hezbollah "palesztin kapcsolatain" keresztül érkezett, de azt a palesztin biztonsági szervezetek "nagyon komolyan veszik".

A név nélkül idézett illetékesek egyike szerint sok olyan csoport működik a környéken, amely nem akar tűzszünetet, mert az megfosztaná őket befolyásuktól. Abbász megbékélési politikája közvetlen kihívás e csoportok befolyása ellen, vagyis az államfő "veszélyes ösvényre lépett" - mondta a palesztin tisztviselő a brit lapnak.

A The Sunday Telegraphnak palesztin illetékesek olyan elfogott dokumentumokat mutattak, amelyek közvetlen összefüggést tárnak fel a Hezbollah és a palesztin terrorizmus között. A síita milícia egyes iratok tanúsága szerint például közel-keleti egyetemeken tanuló palesztin diákokat toborzott libanoni terrorista kiképzésre, és palesztin terrorcsoportokat pénzel.

A brit lap által idézett értesülések szerint a Hezbollah libanoni aktivistái 100 ezer dollárt kínálnak olyan palesztinoknak, akik hajlandók Izraelben merényleteket végrehajtani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Négy év óta először izraeli-palesztin csúcs lesz kedden

Négy év óta az első izraeli-palesztin csúcsot tartják kedden az egyiptomi Sarm es-Sejkben. Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke találkozójának célja feléleszteni a holtpontra került közel-keleti békefolyamatot.

MTI Világ

Saron leül a palesztinokkal tárgyalni

Feloldotta a palesztinokkal folytatott béketárgyalások 12 nappal ezelőtt elrendelt felfüggesztését szerdán Ariel Saron izraeli kormányfő. Saron és Abbász még az este vagy csütörtök reggel ismét tárgyalóasztalhoz ül.

MTI Világ

Máris megszegték a palesztin-izraeli tűzszünetet

Palesztin fegyveresek gránátvetőkkel tűz alá vettek csütörtök reggel egy zsidó telepet a Gázai övezetben: ez a két nappal ezelőtt bejelentett tűzszünet első súlyos megsértése - közölte az izraeli hadsereg.

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért

Könnyen cukorbeteg lehet az újszülöttből, ha sok otthon az égésgátló

Könnyen cukorbeteg lehet az újszülöttből, ha sok otthon az égésgátló

Már a sportigazgató mondja: Szoboszlai rövidesen távozhat Salzburgból

Már a sportigazgató mondja: Szoboszlai rövidesen távozhat Salzburgból