szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jordánia vasárnap küldi vissza nagykövetét Izraelbe - jelentette be Ammánban a jordániai kormány szóvivője.

Jordánia a múlt kedden döntött a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok teljes helyreállításáról, miután az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tartott négyoldalú közel-keleti csúcsértekezleten, amelyen II. Abdalláh jordániai uralkodó is részt vett, Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök tűzszünetben és bizalomerősítő intézkedésekben állapodott meg.

Az arab országok közül Jordánia és Egyiptom kötött békeszerződést a zsidó állammal. A palesztin felkelés 2000. szeptemberi kitörése után azonban mindkettő alacsonyabb szintre szállította le diplomáciai kapcsolatait Izraellel, arra hivatkozva, hogy a zsidó állam aránytalanul nagy erővel vág vissza a palesztinoknak. Az előző jordániai nagykövetet 2000. augusztusában nevezték ki tel-avivi posztjára, de a vezető diplomata az események miatt soha nem vehette át tisztét.

Jordánia már a múlt héten hivatalosan kérte az izraeli féltől, hogy fogadja el Maruf al-Bahitnak, az ország jelenlegi törökországi nagykövetének akkreditálását. Szilvan Salom izraeli külügyminiszter hivatala közölte, hogy a kérés gyors jóváhagyása várható.

A sarm-es-sejki csúcsot követően Kairó is bejelentette nagykövetének visszaküldését Izraelbe, de ennek dátumát még nem jelentették be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Izrael kivonul több ciszjordániai városból

Izrael megkezdte csapatainak kivonását több ciszjordániai városból, hogy elkerülje a beavatkozást a vasárnapra kitűzött palesztin elnökválasztásba - jelentette ki csütörtök este Szilvan Salom külügyminiszter.

Lovagi címet kaphat Lewis Hamilton

Lovagi címet kaphat Lewis Hamilton

Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból

Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból

Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók

Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók