szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az izraeli kormány vasárnap jóváhagyta a Gázai övezetből és Ciszjordánia négy településéről való kivonulást.

A miniszterek 17:5 arányban szavazták meg a kivonulást. Ez az első eset, hogy egy izraeli kabinet szabad utat adott zsidó telepek felszámolásához olyan megszállt palesztin területeken, amelyeken a palesztinok önálló államukat szeretnék megteremteni. Az izraeli főügyész döntése értelmében 5 hónapot kap az elköltözésre az érintett 8 ezer telepes. 

A Gázai övezetben mind a 21 zsidó települést felszámolják, a Jordán folyó nyugat partján létesült 120 telep közül pedig 4-et ürítenek ki négy szakaszban, júliustól kezdődően. Az izraeli kormány külön szavaz a megszállt területek kiürítésének minden egyes fázisáról és a kiürítendő telepek listájáról.

Saron kabinetje már tavaly nyáron jóváhagyta a palesztinoktól való különválás tervét, de a gyakorlati végrehajtást halogatta a telepek felszámolásáról szóló szavazások elodázásával, mert a kormányfő erős ellenállásba ütközött telepespárti miniszterei részéről.

Időközben a miniszterelnök úgy alakította át kormányát, hogy abban már többen van a kivonulás pártolói. Izrael olyan területekről vonul ki, amelyekre a kormányfő szerint soha nem tartott volna igényt a palesztinokkal kötendő békemegállapodásban.

Az izraeli parlament kártalanítást és áttelepülési segélyt hagyott jóvá szerdán a kitelepítendő telepesek számára, akik ennek ellenére a kivonulás elleni kampány fokozását ígérték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Izraeli telepeseket ítéltek el gyilkossági kísérletért

Egy jeruzsálemi arab lányiskolát akar felrobbantani az a három ciszjordániai zsidó telepes, akiket kedden tizenkettőtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre ítélt egy jeruzsálemi bíróság gyilkossági kísérletért.

Hét nap

PALESZTIN TŰZSZÜNET

Több mint 2 ezer palesztin biztonsági embert vezényelt a Gázai övezet északi részébe Mahmúd Abbász, a Palesztin...

MTI Világ

Izrael beszünteti a házrombolásokat

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter csütörtökön elrendelte, hogy szüntessék be az izraeliek elleni támadásokat elkövető palesztinok és családtagjaik házainak lerombolását.

MTI Világ

Jóváhagyták az új palesztin kormány összetételét

A Fatah palesztin mozgalom központi bizottsága jóváhagyta az új palesztin kormány összetételét, a várakozások szerint Mahmúd Abbász elnök szoros szövetségeseit helyezve a kulcsfontosságú tárcák élére.

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában

Meghosszabbítják és szigorítják a korlátozásokat Németországban

Meghosszabbítják és szigorítják a korlátozásokat Németországban

Pálinkás József: "A Fidesz fél a választásoktól"

Pálinkás József: "A Fidesz fél a választásoktól"