szerző:
Infinit
Tetszett a cikk?

A kínai kormány közlése szerint a hatóságok 2004 utolsó hónapjaiban 12575 internetkávézót zárattak be. Az intézkedésekre az „erkölcstelen internethasználatot” szigorúan tiltó politikai irányelvek jegyében került sor.

A hivatalos hírügynökségi jelentés szerint az egységek többségét azért zárták be, mert engedély nélkül működtek, míg mások azoknak az előírásoknak nem tettek eleget, amelyek megszabják, hogy az internetkávézók milyen messze lehetnek az iskoláktól.

A BBC a Xinhua Hírügynökség hivatalos jelentésére hivatkozva közölte, hogy a rajtaütés célja „a kínai fiatalok számára biztonságosabb környezet megteremtése" volt. A 2002- ben hozott törvényi előírások megkövetelik, hogy internetkávézót csak az általános- és középiskolák 200 méteres vonzáskörzetén kívül lehet üzemeltetni.

Az előírások azt is megszabják, hogy a diákok mennyi ideig vehetik igénybe az internetkávézók szolgáltatásait. A kínai vezetést már régóta aggasztja, hogy az internet rossz hatást gyakorol a fiatalokra. Annak érdekében, hogy a fiatalokat minél kevesebb erőszakos hatás érje, az állam még azt is megszabja, hogy a felhasználók milyen típusú számítógépes játékokkal játszhatnak.

Az internetkávézók rendkívüli népszerűségnek örvendenek az ázsiai országban, hiszen a számítógépes hardvereszközök viszonylag magas ára miatt csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy otthonra számítógépet vásároljanak.

A tavaly év végi rajtaütés már nem az első eset, hogy a kínai hatóságok felléptek a szigorú előírásokat be nem tartó egységekkel szemben. Az országban található internetkávézók száma körülbelül 100 ezerre tehető. Az egységek mindegyikének kötelező olyan szűrőszoftvereket telepítenie a gépekre, amelyek bizonyos webszájtok elérését korlátozzák. A felhasználók által felkeresett oldalakról pedig naplófájlok készülnek.

Az internetkávézók nyitvatartási rendjére és igénybevételének korlátaira vonatkozó törvényeket 2002-ben hozták meg, azt követően, hogy az egyik kávézóban történt lövöldözés során 25-en életüket vesztették. Az incidenst követően valamennyi egység üzemeltetését engedélyhez kötötték.

Tavaly augusztusban a hatóságok mintegy 700 olyan webhelyet állítottak le, amelyek pornográf tartalmakat kínáltak. A szexuális témájú külföldi szájtok hozzáférhetőségére vonatkozó új szabályozást szintén ekkor vezették be.

A Reporters Without Borders nevű csoport beszámolója szerint a kínai kormány által az e-mailek megfigyelése és az internetcenzúra érdekében alkalmazott technológiák a legfejlettebbek közé tartoznak a világon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Kína: piros lámpa az internetkávézóknak

A kínai kormány február óta több mint 8600 internetkávézót záratott be azért, mert a kínai törvényeket megsértve fiatalkorúakat is a háló közelébe engedtek – közli Kína hivatalos hírügynöksége, a Xinhua News Agency. A hatóságok szerint a kávézók megzavarják az iskolai oktatást, ami "rendkívüli módon ingerli a közvéleményt".

Tech

Kína: bezártak 3300 internetkávézót

A kínai hatóságok véglegesen bezártak több mint 3300 internetkávézót, közel 12 ezernek a működését pedig a biztonsági előírások teljesítéséig felfüggesztették.

Egy miniszter figyelmeztette a Wizz Airt, hogy problémáik lehetnek Norvégiában

Egy miniszter figyelmeztette a Wizz Airt, hogy problémáik lehetnek Norvégiában

Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja

Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét