szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte Bill Gates-t, a Microsoft alapítóját és elnökét. A kitüntetésben a világ leggazdagabb embere azért részesült, mert tevékenységével mély hatást tett a brit gazdaságra.

A tradícióknak megfelelően a londoni Buckingham palotában pompázatos ceremónia keretében nyerte el a lovagi címet William H. Gates, akinek térden állva kellett megvárnia, amíg a királynő egy könnyű karddal a vállát nem érintette, s ezzel felemelte a Brit Birodalom legnagyszerűbb lovagjainak parancsnokai közé (hiszen, a cím, amit Bill Gates kap éppen erre utal: Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire.)

A kitüntetés tervét már tavaly bejelentették. Akkor Jack Straw brit külügyminiszter úgy mutatta be a Microsoft főnökét, mint korunk egyik legfontosabb üzleti vezetőjét, aki igen mély benyomást gyakorolt a brit gazdaságra cége termékein keresztül.

Gates és felesége Melinda egyébként (és ez nyilván igen sokat nyomott a latban a lovagi cím odaítélésekor) igen figyelemre méltó emberbarátok, akik a 2000-ben létesített 26 milliárd dolláros alaptőkéjű Bill és Melinda Gates Alapítványon keresztül világsdzerte egészségügyi és oktatási programokat támogatnak. Például az alapítvány 210 millió dollárt adományozott a Cabridge-i egyetem ösztöndíjprogramjainak támogatására, illetve hatalmas összegeket költött az AIDS-kutatás előmozdítására.

Mint más nem brit, jelen esetben amerikai származású lovagok esetében – akik között megtalálható többek között az idősebb George Bush, az amerikai jegybank elnöke Alan Greenspan, vagy a filmmogul Steven Spielberg – a nevükhöz a KBE betűket (Knight Commander of the British Empire) illeszthetik. De nem használhatják a „sir” megszólítást. Ehhez ugyanis brit alattvalóvá kellene válniuk. Így bármennyire is szeretnék sokan, Gates-t nem lehet sir Bill-ként aposztrofálni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meixner Zoltán (hvg.hu) Tech

Mit mondott Bill Gates az új biztonságosabb Microsoft termékekről?

Bill Gates, a Microsoft elnöke a San Francisco-i RSA biztonságtechnikai konferencián több fontos fejlesztést is bejelentett, többek között az Internet Explorer 7-es változatát is. A Microsoft célja az elsősorban a felhasználók biztonságát erősítő fejlesztésekkel, hogy elejét vegye a további piacvesztésnek, amelyet a közönség egy része által jobbnak tartott böngészők (különösen a Mozilla Firefox) megjelenése okozott az utóbbi időben.

Több százezer forint kárt okozott egy nő kamu hirdetésekkel

Több százezer forint kárt okozott egy nő kamu hirdetésekkel

Meghalt egy újlipótvárosi iskola tanára, a család szerint nem volt koronavírusos

Meghalt egy újlipótvárosi iskola tanára, a család szerint nem volt koronavírusos

Dúró Dóra kifakadt a Facebook tiltása miatt, kormányzati fellépést követel

Dúró Dóra kifakadt a Facebook tiltása miatt, kormányzati fellépést követel