szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Öt halálra ítélt palesztin kivégzését hagyta eddig jóvá a legfőbb palesztin vallási méltóság, Ikrema Szabri jeruzsálemi mufti, és még továbbiak ügyét vizsgálja – közölték vallási tisztviselők csütörtökön.

Az első kivégzéseket a tervek szerint rövidesen végrehajtják Mahmúd Abbász palesztin elnök rendteremtési offenzívájának részeként - mondták a tisztviselők. Abbász felkérte a muftit, hogy tekintse át az elmúlt hat évben hozott 51 halálos ítéletet – amelyek végrehajtását felfüggesztették -, és tegyen javaslatot arra, mely elítéltek büntetését hajtsák végre. Az elnök, akié a végső szó az ítéletek jóváhagyásában, várhatóan eleget tesz a vallási vezető javaslatainak.

Szabri elmondta, hogy először tizenöt ügyet kapott vizsgálatra, s közülük öt személy kivégzését ajánlotta. "A kivégzések elhalasztása ösztönözte a bosszú jelenségét a palesztin társadalomban - indokolta döntését a mufti. - A bosszút teljes mértékben tiltja a vallás, ezért a Palesztin Hatóságnak be kell töltenie szerepét, a nép pedig nem veheti saját kezébe a törvénykezést."

Az 51 elítélt mintegy fele állítólag Izrael informátora volt, a többit gyilkosságért és más erőszakos bűncselekményekért ítélték halálra. Egyelőre nem világos, melyik csoportba tartozik az az öt személy, akinek kivégzését már javasolta a jeruzsálemi mufti.

A Palesztin Hatóság 1994-es létrejötte óta számos elítélt halálos ítéletét hajtották már végre kivégzőosztaggal, általában olyan nagy közfelháborodást kiváltó bűncselekményekért, mint például gyermekek megerőszakolása és megölése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: újabb rekordok dőltek Ukrajnában

Koronavírus: újabb rekordok dőltek Ukrajnában

Itt kezdődött minden: a ma szülinapos Michelisz Norbert szülőfalujában jártunk

Itt kezdődött minden: a ma szülinapos Michelisz Norbert szülőfalujában jártunk

Éhségsztrájkba kezdett a Jobbik képviselője, aztán megjelent Bede Zsolt

Éhségsztrájkba kezdett a Jobbik képviselője, aztán megjelent Bede Zsolt