szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szíria háromezer fegyverest határozatlan ideig Libanonban hagyna.

Mint azt egy arab ország névtelenségbe burkolózó diplomatája elmondta, országa követeli a szíriai-izraeli béketárgyalások megkezdését, s ragaszkodik ahhoz, hogy a kivonulás után még "határozatlan ideig" 3 ezer fegyveres Libanonban maradjon, valamint, hogy szíriai támaszpontok működhessenek Kelet-Libanonban. A forrás szerint az egyiptomi és a szaúdi kormány egyaránt úgy vélte, e feltételek aligha érvényesíthetők.

Az Arab Liga külügyminiszterei előzőleg sürgették Szíria Libanonból való kivonulását, s a Jemenben kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodó Gerhard Schröder német kancellár is a cédrusok országából való azonnali kivonulásra szólította föl Damaszkuszt.

Közben Szaúd-Arábiába érkezett Basszár el-Aszad szíriai elnök, aki a szíriai külügyminiszter társaságában zárt ajtók mögött megbeszéléseket kezdett Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi trónörökössel és Szaúd el-Fejszál szaúdi külügyminiszterrel.

Egyiptom mellett Szaúd-Arábia volt az az arab ország, amely közvetítőként lépett föl a Libanonból való szíriai kivonulás ügyében. A csapatkivonást követelő kórus azóta hallatja erőteljesebben a hangját, hogy az előző hónapban Bejrútban pokolgépes merénylet áldozatává vált Rafík Haríri egykori libanoni kormányfő, Szíria libanoni jelenlétének ellenzője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kofi Annan: Szíria vonuljon ki!

Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtökön felszólította Szíriát egy televíziós interjúban, hogy áprilisig vonja ki csapatait Libanonból.

MTI Világ

Szíria kész kivonni katonáit Libanonból

Az amerikai és francia nyomástól szorongatott Szíria jelezte, szándékában áll kivonni csapatait a szomszédos Libanonból, de nem közölte, hogy mikor. A libanoni kormány feje úgy vélekedett, hogy destabilizálná hazáját, ha olyan gyors ütemben vonnák ki onnan a szíriai csapatokat, amilyenben az Egyesült Államok követeli.

A hegyekbe viszi új atomközpontját Irán, műholdképeken látni, ahogy zajlik az építkezés

A hegyekbe viszi új atomközpontját Irán, műholdképeken látni, ahogy zajlik az építkezés

Azonnali szigorításokat követel a kormánytól a Magyar Orvosi Kamara

Azonnali szigorításokat követel a kormánytól a Magyar Orvosi Kamara

Szeretettel a Vajdaságból: Egypártrendszerből egypártrendszerbe lépett Szerbia

Szeretettel a Vajdaságból: Egypártrendszerből egypártrendszerbe lépett Szerbia