szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem találták pénteken perthi otthonában Charles Zentai feltételezett háborús bűnöst, akinek kiadatását előző nap kérték hivatalosan a magyar hatóságok Ausztráliától - jelentette a News.com.au internetes oldal.

Zentai ellen a Fővárosi Bíróság adott ki nemzetközi elfogató parancsot. Azzal gyanúsítják, hogy 1944 novemberében a náci hadsereg katonájaként Budapesten megkínzott és megölt egy 18 éves zsidó fiatalembert.

Az áldozat holttestét kövekkel terhelve a Dunába dobták. A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ adatai szerint Zentai két másik személy, Madár Béla és Nagy Lajos társaságában hurcolt el zsidókat Budapesten 1944 októberétől, és rendszeresen bántalmazta őket.

A háborús bűnös, akit a Wiesenthal Központ Utolsó Esély művelete során azonosított, a nácizmus bukása után Németországba szökött, menekültnek adva ki magát, majd az 1950-es évek elején Ausztráliába emigrált.

Az ausztrál hatóságok péntek reggel nem találták őt Perth külvárosában, Willetonban lévő otthonában. Szomszédasszonya sem látta, és nem tudta megmondani, hol lehet.

Zentai fia januárban úgy nyilatkozott, hogy apja a gyilkosság időpontjában már nem tartózkodott Magyarországon, éppen egy nappal korábban hagyta el az országot. Maga Charles Zentai is kijelentette az ausztrál Channel 9 televíziónak, hogy ártatlan, nem ismerte az áldozatot, és kész Magyarországra utazni, hogy tisztázza magát a vádak alól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A Wiesenthal szerint Zentai lelkét több gyilkosság terheli

Charles Zentai (Zentai Károly), Ausztráliában élő magyar származású feltételezett háborús bűnös 1944-ben egy 18 éves zsidó fiú meggyilkolásán túl több más bűncselekményt is elkövetett két társával zsidó személyek, köztük kiskorúak ellen Budapesten - mondta a Simon Wiesenthal Központ igazgatója csütörtökön.

MTI/hvg.hu Itthon

Zentai tagadja háborús bűneit és kész hazatérni

Tagadja háborús bűneit, és kész hazatérni önmaga védelmében az ausztráliai Perthben élő Charles Zentai. A 86 éves Zentai nyomára az "Utolsó esély" akció keretébenbukkantak a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal központ nácivadászai.

Hét nap

MEGGYANÚSÍTANÁK ZENTAIT

Nemzetközi elfogatóparancs kiadását kéri a Fővárosi Katonai Ügyészség egy Ausztráliában élő, 86 éves feltételezett...

MTI Itthon

Rövid időn belül lezárja az ügyészség a Zentai-ügyet

A legfőbb ügyész szerint rövid időn belül lezárja a katonai ügyészség a háborús bűnökkel vádolt, Ausztráliában élő Zentai Károly ügyét. Polt Péter szerint a sajtó egy része elbagatellizálta az úgynevezett székesfehérvári maffiaügyet.

Újabb szintet lépett a türkmenisztáni diktatúra

Újabb szintet lépett a türkmenisztáni diktatúra

Hadat üzentek a gyerekmunkának, de csak rosszabb lett a helyzet

Hadat üzentek a gyerekmunkának, de csak rosszabb lett a helyzet

Így segítették a rendőrök Hadházyékat az autós tüntetésen - videó

Így segítették a rendőrök Hadházyékat az autós tüntetésen - videó