szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Némán osztott vasárnap ismét áldást a pápa kórterme zárt ablakából, de láthatóan javult egészségi állapota az egy héttel ezelőtti úrangyala imádságkor való megjelenéséhez képest.

II. János Pál pápát - aki február 24-én került ismét kórházba kiújult influenzás tünetekkel, s még aznap gégemetszést hajtottak végre rajta - ezúttal a vatikáni tv-társaság egyenes adásban mutatta kórterme folyósójáról, ahol tv-készüléken nézte végig a Szent Péter téren nevében elmondott szokásos vasárnapi úrangyala imádságot. A karosszékében ülő pápáról sugárzott képeket a vatikáni bazilika előtti téren hatalmas képernyőkre is kivetítették, a beteg egyházfő ily módon részt is vett az angelusban, amelyet helyette ezúttal is Leonardo Sandri argentin születésű olasz érsek, helyettes vatikáni államtitkár mondott el. 

A katolikus egyházfő a kórházban mozgatható karosszékében ülve nézte végig tévén az angelust, mellette Angelo Sodano bíboros, vatikáni államtitkár (kormányfő) és Giovanni Lajolo érsek, a Vatikán "külügyminisztere" állva vettek részt az imádságban, míg a háttérben a pápát kezelő orvosok voltak láthatóak az élő közvetítés tanúsága szerint.
 
A pápa angelusában köszönetet mondott a híveknek az imáikért és aggódásukért, s külön háláját fejezte ki más felekezetek, mindenekelőtt a zsidók és muzulmánok imádságaiért, az egészségéért aggódó embereknek és küldöttségeknek, amelyek ezekben a napokban a Gemelli klinika elé zarándokolnak. Az imádság ugyanakkor már a húsvéti előkészületekre emlékeztetett. Karol Wojtyla ezen a vasárnapon is megjelent néhány pillanatra kórterme ablakában közvetlenül azt követően, hogy a Szent Péter téren véget ért az imádság, s áldást osztott a római katolikus kórház előtt összesereglett híveknek és kíváncsiskodóknak, köztük magyar zarándokoknak is a zászlók tanúsága szerint. 

Az angelust követően, a Gemelli klinika tizedik emeletén elhúzták a függönyöket - de az ablakok zárva maradtak, egyrészt a hideg idő, másrészt amiatt, hogy a műtétet követően fokozott a fertőzésveszély -, s a pápa láthatóan jókedvűen, de a beültetett kanül miatt ismét némán osztott áldást. Alig két perc múlva elhúzták a függönyöket, s az egyházfő mozgatható karosszékében visszatért kórtermébe. 

A pápa február 24-én került be ismét a római kórházba, s még az este gégemetszést hajtottak végre rajta. Állapota stabil, folyamatosan javul a hivatalos közlések szerint, de egyelőre nem tudni, mikor térhet vissza a Vatikánba, s azt sem, miként vesz részt majd a húsvéti liturgiákon. Egészségi állapotáról hétfőn adnak ki ismét hivatalos közleményt. Karol Wojtyla előzőleg február 1-jén került influenzás tünetekkel, magas lázzal, heveny légúti és gégegörcsökkel a Gemelli klinikára, ahol kilenc napot töltött. Betegségének kiújulása, az influenzás és fulladásos tünetek visszatérése tette szükségessé ismételt kórházi kezelését és a gégemetszést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A pápa nagy veszélyben van

Nyugodtan telt a pápa műtét utáni negyedik éjszakája a római Gemelli klinikán, ugyanakkor 10. emeleti kórtermei ablakaiban hétfőn napkeltéig égett a villany az olasz sajtó beszámolói szerint.

Hét nap

ISMÉT KÓRHÁZBAN A PÁPA

A katolikus egyházfő két hetet tölthetett csak rezidenciáján, mert a múlt csütörtökön váratlanul újra a Gemelli...

MTI Világ

A pápa nem mond le, az egyház nem a Coca-Cola

A súlyosan beteg II. János Pál pápa nem mond le, mert a katolikus egyház "nem hasonlítható a Coca-Cola vagy a General Motors céghez, ahol a vezetők lemondanak, amikor egészségük hanyatlik" - fejtette ki egy vasárnapi lapinterjúban Julian Herranz spanyol bíboros, a Vatikán jogi szakértője.

Világ

Ki lehet a pápa utódja?

A pápa egészségi állapotának újbóli rosszabbodása ismét felvetette azt a kérdést: ki fogja követni II. János Pált a pápák között.

Szlávik: Ha két dolgot betartunk, szinte nulla a megfertőződés esélye

Szlávik: Ha két dolgot betartunk, szinte nulla a megfertőződés esélye

drMáriás megörökítette, ahogy Vidnyánszky kiáll az SZFE mellett

drMáriás megörökítette, ahogy Vidnyánszky kiáll az SZFE mellett

Mindent megért a Google új diktafonja, leírja, sőt szerkeszteni is egyszerű benne

Mindent megért a Google új diktafonja, leírja, sőt szerkeszteni is egyszerű benne