szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Izland az Egyesült Államok nyomásának ellenére útlevelet adományozott 62. születésnapjára a korábbi sakkvilágbajnok Bobby Fischernek, akit nyolc hónapja tartanak fogva Japánban.

"Követelem, hogy érvényes okmányainak birtokában azonnal bocsássák szabadon védencemet" - közölte Szuzuki Maszko ügyvédnő. Az izlandi hatóságok érvként a "történelmi kapcsolatot" hozták fel, utalva az óriási érdeklődést kiváltó 1972-es vb-döntőre, amelyre éppen Reykjavíkban került sor.

A nagymester ellen elfogatóparancs van érvényben hazájában, mivel 1992-ben megsértette a Belgrád elleni nemzetközi szankciókat, amikor Jugoszláviában ült asztalhoz Borisz Szpasszkijjal, "megismételve" 1972-es sakkvilágbajnoki döntőjüket.

Az amerikai sakkozót júliusban vették őrizetbe a tokiói repülőtéren, azóta vizsgálati fogságban ül. Néhány hónapja azzal fenyegetőzött, hogy lemond amerikai állampolgárságáról, és kérvényezni fogja a németet.

Fischer papír szerinti apja Gerhardt Fischer német emigráns, ám egy brit szerzőpáros nemrég megjelent könyvéből kiderült, a vér szerinti apa egy Paul Neményi nevű magyar zsidó emigráns, aki szoros kapcsolatban állt Fischer anyjával - legalábbis erről tanúskodnak az FBI aktái. A szervezet kommunistabarát magatartása miatt éveken át megfigyelés alatt tartotta az asszonyt.

Letartóztatása óta Fischer azt is kilátásba helyezte, hogy feleségül veszi élettársát, Vatai Mijokót, a japán sakkszövetség alelnökét, és így "vált" állampolgárságot. A terv bökkenője az volt, hogy az ország törvényei értelmében külföldiek házasságkötéséhez érvényes útlevélre van szükség - Fischerét pedig az amerikai hatóságok a körözés elrendelésekor érvénytelenítették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vesztegzár alá került két híres erdélyi magyar település

Vesztegzár alá került két híres erdélyi magyar település

Erősödik a vírusnyomás: 2066 újabb fertőzöttet azonosítottak, 47-en haltak meg

Erősödik a vírusnyomás: 2066 újabb fertőzöttet azonosítottak, 47-en haltak meg

Koronavírus: 1820 új fertőzöttet találtak, 38-an meghaltak

Koronavírus: 1820 új fertőzöttet találtak, 38-an meghaltak