szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy újonnan alakult magyar utazási iroda áprilistól Észak-Koreába indít turistautakat – tudta meg a hvg.hu. A zártságáról, titkolózásairól ismert kommunista állam ugyan korlátozza az odalátogató turisták mozgásterét, de a magyar cég azt ígéri: klienseik akár az egész országot bejárhatják.

Észak-Koreába egyénileg nem lehet beutazni, azonban magyar utazási iroda eddig még nem szervezett oda utakat. A Bono Utazási Központ egy pekingi irodával együttműködve szervez utakat Észak-Koreába.

Észak-Korea
A hvg.hu melléklete Észak-Koreáról.
Az első szervezett utat áprilisban indítják – tudta meg a hvg.hu a cég egyik vezetőjétől, Bajomi-Lázár Dávidtól. Mint mondja, Észak-Koreába két fontos restrikció vonatkozik az oda látogató turistákra. Az egyik, hogy egyedül nem mászkálhatnak, folyamatosan kísérik majd őket. Ezen kívül a helyiekkel nem elegyedhetnek szóba, kizárólag azokkal az észak-koreaiakkal beszélgethetnek, akik a túrában munkájuk miatt részt vesznek, például az idegenvezetővel, szállodai alkalmazottakkal.

Ugyanakkor a cég állítja: az észak-koreai utak nem propaganda utak lesznek, hiszen a turisták bejárják az országot, ráadásul ha a kliens akarja, még propagandarendezvényekre, felvonulásokra is ellátogathat – természetesen kísérővel.

A legolcsóbb észak-koreai út több mint félmillió forintba kerül majd. Egy átlagos út tíz napos lesz, teljes ellátással.

A hvg.hu azon kérdésére, hogy nem fél-e az utazási központ, hogy az észak-koreai utak miatt bírálni fogják, mondván, egy diktatórikus rezsimet támogat az utak szervezésével, Bajomi Lázár Dávid kifejtette: a tapasztalat azt mutatja, hogy ha egy zárt országba egyre többen mennek turistakent, azzal lazul a rendszer is. „Ez enyhébb formában Magyarországon is tapasztalható volt a nyolcvanas években. Jöttek a turisták, és emiatt nyitottabbá vált az ország” – magyarázta.

A budapesti cég Észak-Koreán kívül Afganisztánba és Eritreába is tervez utakat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Világ

Diplomáciai kudarc az észak-koreai nukleáris válságban

Észak-Korea kétségessé tette a nukleáris ambícióival kapcsolatos válság diplomáciai megoldását azzal, hogy csütörtökön elutasította az amerikai kormány tárgyalási felhívását, és bejelentette, hogy atomfegyvere van.

Világ

Észak-Korea mégis tárgyalna?

Nem zárta ki Kim Dzsong Il észak-koreai vezető kedden, hogy országa mégis visszatér a Phenjan atomprogramjának beszüntetéséről kezdett tárgyalásokhoz.

Világ

Az észak-koreai nukleáris fenyegetés

Először ismerte el hivatalosan Észak-Korea, hogy atomfegyverrel rendelkezik. A bejelentés valóságtartalmát nehéz ugyan ellenőrizni, mégis kiélezte a feszültséget a Koreai-félsziget körül, és egyben ráirányította a figyelmet a nukleáris fegyverek és technológiák elterjedésének veszélyeire.

MTI Világ

Észak-Korea Iránnal szövetkezne

A kapcsolatok bővítésére buzdító üzenetet küldött az atomprogramja miatt a Nyugattal vitázó Iránnak pénteken Észak-Korea, egy nappal azután, hogy bejelentette: atomfegyvere van, és nem hajlandó róla tovább tárgyalni.

MTI Világ

Észak-Korea csak blöfföl?

Orosz szakértők kétségbe vonták, hogy Észak-Korea teljes értékű nukleáris robbanótöltettel rendelkezne, rámutatva, hogy még sohasem hajtott végre kísérleti robbantást.

Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt

Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt

A rendőrök beárazták a magyarországi szabálytalankodásokat

A rendőrök beárazták a magyarországi szabálytalankodásokat

Szivárog a kőzetminta, ezért már ma nekiáll az OSIRIS-REx űrszonda a bespájzolásnak

Szivárog a kőzetminta, ezért már ma nekiáll az OSIRIS-REx űrszonda a bespájzolásnak