szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Incidensek nélkül zajlott a kolozsvári értelmiségiek egy csoportjának kolozsvári tüntetése, amely lényegében paródiája volt az Eörsi Mátyás szabaddemokrata politikust a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemre (EMTE) be nem engedő fiatalok korábbi tiltakozásának.

A szervezők úgynevezett flashmob révén kívánták kifejezésre juttatni üzenetüket. A Nyugat-Európában dívó, az emberek sokkolását célzó performansz résztvevői általában internetes levelezőlistákon értesítik egymást. Ez esetben is ez történt.

Az EMTE kolozsvári épülete előtt megjelent 25-30 fiatal az igen szót tartalmazó tárgyakat tartott a kezében. Számítógép billentyűzetére, sapkára, papírcsákóra, műanyag virágcserépre, táskára, CD-lemezre írták rá az igent a résztvevők.

Az akció előtt az erdélyi magyar internetes fórumokon felmerült annak a lehetősége, hogy a helyszínen nemet tartalmazó táblákkal is megjelennek más személyek. Végül ez elmaradt, a körülbelül tíz percig tartó flashmobot senki sem zavarta meg.

Az egyik résztvevő elmondta: nem szeretné, ha valaki ezt az akciót politikailag értelmezné, hiszen a jelenlevők nem Eörsi Mátyás iránti rokonszenvtüntetésre gyűltek össze. Hangsúlyozta: az igent metaforikusan kell értelmezni, azt szolgálja, hogy megteremtsék a párbeszéd légkörét.

Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke Kolozsváron tartott könyvbemutatóján úgy vélekedett: Eörsi Mátyás azt kapta az erdélyiektől, amit megérdemelt. Az MVSZ elnöke szerint az országgyűlési képviselőt feltartóztató fiatalok civilizált módon viselkedtek, ezzel szemben Eörsi megpróbált magának erőszakosan utat törni a tiltakozók között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Flashmobot szerveznek Kolozsváron Eörsi miatt

Eörsi Mátyás szabaddemokrata politikus kolozsvári előadásának megakadályozását parodizálná az az akció, amelyet csütörtökre szervez a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) épülete előtt egy kolozsvári értelmiségi csoport.

Kormány kontra Alkotmánybíróság: csak az lesz méltatlan a polgármesterségre, akit megbízatási ideje alatt ítélnek el

Kormány kontra Alkotmánybíróság: csak az lesz méltatlan a polgármesterségre, akit megbízatási ideje alatt ítélnek el

Mikor kell az áfát hozzáadni az árhoz?

Mikor kell az áfát hozzáadni az árhoz?

Agrármininsztérium: Szállítással összefüggésbe hozható baleset okozhatta a magyar cirkuszi elefántok halálát

Agrármininsztérium: Szállítással összefüggésbe hozható baleset okozhatta a magyar cirkuszi elefántok halálát