szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tíz nappal lemondása után ismét Omar Karami kapott csütörtökön kormányalakítási megbízást Libanonban.

Mint a libanoni köztársasági elnöki hivatal szóvivője közölte, Karamit az elnöki palotában fogadta Emile Lahud államfő és Nabih Berri, a parlament elnöke. Berri szerdai parlamenti konzultációiról tájékoztatta az elnököt, s ezek alapján Karami kormányfői jelöltsége többséget kapott a képviselőktől. A libanoni alkotmány értelmében ez kötelező erejűnek számít.

A Damaszkusz-barát Karami február 28-án jelentette be 2004 októberében alakított kabinetjének lemondását, miután Rafík Haríri volt kormányfő február 14-i meggyilkolása miatt a Szíria-ellenes ellenzék és az utcai tüntetések kereszttüzébe került.

Karami az államfővel való találkozó után kijelentette: csakis nemzeti egységkormány vezetését vállalja el. "Ha én vagyok az akadálya egy ilyen kabinet megalakításának, inkább lemondok, és annak a félnek adom át a felelősséget, amely nem volt hajlandó részt venni az ország üdvének egyetlen útját jelentő nemzeti egységkormányban" - jelentette ki a helyi televízióban Karami, aki jövő hétfőn kezd tárgyalásokat az ellenzékkel.

Egyelőre nem tudni, hogy ellenzéki politikusok csatlakoznak-e a kormányhoz. Az ellenzék ugyanis minden szíriai erő kivonását, a Damaszkusz által támogatott libanoni biztonsági főnökök távozását, valamint a Haríri elleni merénylet körülményeinek nemzetközi kivizsgálását követeli. Szamír Frandzsié ellenzéki politikus Karami újbóli megbízatását úgy értékelte mint a kormány újabb törekvését a libanoni belpolitikai párbeszéd megtorpedózására. "Ez a lépés az ellenzéknek és a nép érzelmeinek az arculcsapása" – mondta Frandzsié.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Bush libanoni kivonulásra szólította fel Szíriát

George W. Bush európai szövetségeseivel kívánja nyomás alatt tartani a damaszkuszi kormányt, de nem állítja, hogy a volt libanoni elnök, Rafík Haríri hétfői meggyilkolásához köze volt-e Szíriának.

MTI Világ

Kész lemondani a libanoni kormányfő

A Szíria-barát Omar Karami szerdán elmondta, hogy ha sikerül megegyeznie az ország politikai erőinek egy új kormányról, távozik posztjáról, hogy megakadályozza politikai űr létrejöttét.

MTI Világ

Szíria kész kivonni katonáit Libanonból

Az amerikai és francia nyomástól szorongatott Szíria jelezte, szándékában áll kivonni csapatait a szomszédos Libanonból, de nem közölte, hogy mikor. A libanoni kormány feje úgy vélekedett, hogy destabilizálná hazáját, ha olyan gyors ütemben vonnák ki onnan a szíriai csapatokat, amilyenben az Egyesült Államok követeli.

MTI Világ

Libanon: Szíria nem ki-, hanem csak átvonul

Szíria átcsoportosítja Libanonban állomásoztatott csapatait keletre, a határ térségébe, és nem zárkózik el teljes kivonásuk elől sem - jelentette be Bassár el-Aszad elnök.

Müller: A vírus terjedését nem lehet teljesen megakadályozni, de ha kell, még szigorítanak

Müller: A vírus terjedését nem lehet teljesen megakadályozni, de ha kell, még szigorítanak

Bevallotta az NNK, hogy napi 12 ezernél nem tudnak több PCR-tesztet elvégezni Magyarországon

Bevallotta az NNK, hogy napi 12 ezernél nem tudnak több PCR-tesztet elvégezni Magyarországon

Egyszeri segélyt igényelt az államtól egy nyugdíjas, 50 forintot kapott

Egyszeri segélyt igényelt az államtól egy nyugdíjas, 50 forintot kapott