szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

Olaszországban gazdasági reformokra van szükség a versenyképesség javítása érdekében - vallják egyöntetűen iparosok, kereskedők, szakszervezetek és az olasz nemzeti bank. A kormány azonban szerdán ismét elhalasztotta a döntést ez ügyben; s közben egyre nő a feszültség a négypárti koalíción belül.

Az olasz kabinet eredeti javaslatai között a vállalkozások kutatás-fejlesztési tevékenységének ösztönzése, a villamosenergia-ipar liberalizációjának meggyorsítása és a külföldről hazatelepülő olasz vállalatok támogatása szerepelt; a döntés a kormánykoalíció egyik tagja, az Északi Liga ellenkezésén bukott meg: a párt kvóták és védővámok bevezetését követeli az EU-n kívülről származó, elsősorban kínai textilruházati-cikk-, valamint cipőimportra.

A kormány más pártjai és a balközép ellenzék is arra figyelmeztetnek: a vám- és kereskedelempolitika összeurópai ügy, az nem a nemzeti kormányok hatásköre. A vállalkozók képviselői is elutasítják a felvetést, attól tartanak, hogy egy esetleges importkorlátozás a későbbiekben negatívan hathat az olasz termékek exportjára. Az Északi Liga által delegált jelenlegi és korábbi miniszterek ugyanakkor úgy érvelnek, hogy nem kérnek mást az EU-tól, mint hogy cselekedjen az USA-hoz hasonlóan: védje meg saját iparát.

Az Északi Liga hajlandó a „kompromisszumra”: eláll gazdasági követelésétől, ha a politikai bázisát jelentő észak-olasz tartomány nagyobb autonómiát kap.

Feszült várakozás előzi meg a pénteki olasz kormányülést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németország újraegyesítését festették meg egy hetedik kerületi tűzfalra

Németország újraegyesítését festették meg egy hetedik kerületi tűzfalra

Lapkiadók: Az FTC törvényellenesen tiltott ki újságírókat a BL-meccsekről

Lapkiadók: Az FTC törvényellenesen tiltott ki újságírókat a BL-meccsekről

Engedjék be soron kívül a vallási vigasztalást végzőket az egészségügyi intézményekbe – kéri Kásler

Engedjék be soron kívül a vallási vigasztalást végzőket az egészségügyi intézményekbe – kéri Kásler