szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nemzetközi Afrika Bizottság a világ legszegényebb földrészének juttatott támogatások megkétszerezésére szólította fel a fejlett ipari országokat.

A bizottság csaknem 500 oldalas jelentés szerint Afrika nyomora a mostani időszak legsúlyosabb nemzetközi tragédiája. A szerzők szerint az Afrikának juttatott éves segélyt a jelenleg felajánlott nemzetközi segélyösszeg kétszeresére kell növelni. Az évtized végére az Afrika segélyezésére fordított éves összeg így a jelenleginél 50 milliárd dollárral több lenne.

A segélynövelés lehetséges forrásai között ismét feltűnik a jelentésben a hét vezető ipari hatalom (G7) pénzügyminisztereinek év eleji londoni ülésén már megfogalmazott, ám az iparágban heves ellenállásba ütköző elképzelés a repülőgép-üzemanyagokra kivetendő pótadó.

Kovács László, a brüsszeli EU-bizottság adó- és vámpolitikai biztosa épp egy hete mondta a Financial Timesnak, hogy tanulmányozza, de nem tartja életképesnek ezt a javaslatot.

Az Afrika Bizottság pénteken közzétett jelentése felszólítja a gazdag országokat a fejlődők termékeire kivetett protekcionista vámok eltörlésére, az adósságok teljes leírására és a kereskedelmet akadályozó mezőgazdasági támogatások felszámolására is a következő tíz évben.

Tony Blair brit kormányfő tavaly februárban hívta életre az Afrika Bizottságot a segélyakciók összehangolása végett; a testület tagja egyebek mellett Bob Geldof énekes, a fejlődők megsegítésének egyik legjelentősebb szószólója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Az afrikai AIDS-övezetben 49 év az átlagéletkor

Fekete-Afrikában a lakosság átlagos fertőzöttsége a népesség 25 százalékát tette ki 2003-ban. A térség legérintettebb országa Szváziföld, ahol a lakosság 38,8 százaléka HIV-fertőzött.

Világ

Dárfúr „tisztán afrikai ügy”

Elutasítottak bármiféle külföldi beavatkozást az erőszak sújtotta nyugat-szudáni Dárfúr tartományban a rendezésben érintett afrikai országok tripoli csúcsértekezletükön.

Világ

Fekete Afrika

Míg a kontinens előrelépett a demokrácia felé, az afrikai vezetők túlnyomó többsége alkotmányos trükkökkel és...

Hét nap

KELET-AFRIKAI ÖLDÖKLÉSEK

Hutu lázadók lőfegyverekkel és bozótvágó késekkel legalább 160 kongói tuszit mészároltak le múlt pénteken egy...

Világ

Kadhafi közös afrikai hadsereget javasol

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető közös afrikai hadsereg felállítását javasolta a kontinensnek a külső agresszorok elleni védelmére és belső konfliktusainak rendezésére.

Pártot alapított Berki Krisztián, indul a választáson

Pártot alapított Berki Krisztián, indul a választáson

Koronavírus-fertőzöttek: napi rekord Ausztriában

Koronavírus-fertőzöttek: napi rekord Ausztriában

„Ez hiba volt”: Maszk nélkül fotózkodott a Fradi-Újpesten a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője

„Ez hiba volt”: Maszk nélkül fotózkodott a Fradi-Újpesten a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője