szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elfogták Chile egyik leginkább keresett bűnözőjét, egy sok éve szökésben lévő pedofil nácit, akinek chilei birtokán Pinochet titkosrendőrsége ellenzékieket kínvallatott.

A 81 éves Paul Schäfert és több testőrét csütörtökön tartóztatták le Argentínában, egy Buenos Airestől 40 kilométerre fekvő, Mercedes nevű településen – közölték a chilei hatóságok. A náci hadsereg egykori karizmatikus betegápolója ellen 26 kiskorú fiú szexuális megrontása címén adtak ki elfogatási parancsot egy chilei bíróság még 1996-ban, de a férfi elbujdosott.

Az exnáci Chile déli részén több tucat német bevándorlóval együtt alapította 1961-ben a Colonia Dignidad nevű, a külvilágtól hermetikusan elzárt földművelő kommunáját, amely sajátos, Schäfer beteges elvei szerint élő szektaként működött, és idővel kiterjedt üzleti birodalommá terebélyesedett.

Az állami kedvezményeket élvező kolónián vakfegyelem uralkodott, a vezérükben vakon hívő szektatagok naphosszat a földet művelték fizetség nélkül, a nemek pedig oly szigorúan el voltak különítve egymástól, hogy éveken át nem született egyetlen gyermek sem. A pedofil szektavezér ugyanakkor rendszeresen megerőszakolta chilei fiúk tucatjait, akiket ingyenes iskolai oktatás és orvosi ellátás ígéretével csalt a telepre.

A Colonia Dignidad viselt dolgait tanulmányozó Jaime Naranjo chilei szenátor szerint Scha:fer, aki hazájában lutheránus lelkészként működött, a vallást használta az engedelmesség fenntartására kommunájában, s a nemi erőszak eszközével biztosították az alávetett szektatagok lojalitást a vezetők iránt.

Az időközben Villa Bavierává átkeresztelt német zárvány már Augusto Pinochet idején hírhedtté vált, mivel a szigorúan őrzött kolóniát a diktátor titkosrendőrsége ellenzékiek kínvallatására használta. Több ellenzéki, sőt két turista (egy amerikai és egy német) is állítólag ezen a kolónián tűnt el nyomtalanul. A telep élvezte a diktatúra védelmét.

A kolónián még ma is közel háromszáz szektatag él, zömükben idősebb németek, akik nem beszélnek spanyolul és alig tartanak fenn kapcsolatot a külvilággal. Nemrég arról számoltak be, hogy Schäfer uralma idején a birtokon rendkívül gyakori volt a fizikai bántalmazás. 2004-ben a szekta 22 vezetőjét ítélték el kiskorúak szexuális bántalmazása miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Világ

Királyi túlkapások a náci egyenruhán túl

Auschwitzi zarándoklatra és személyes bocsánatkérésre szólították fel II. Erzsébet királynő unokáját, Harry herceget, akit a The Sun csütörtöki fotója horogkeresztes Wehrmacht-egyenruhában ábrázolt. Cikkünkben összegyűjtöttük a brit uralkodóház tagjainak korábbi, feltűnést keltett dolgait is.

MTI Világ

Nácik kémkedtek a CIA-nak

A CIA elvi beleegyezését adta abba, hogy újabb dokumentumokat hozzon nyilvánosságra olyan egykori nácikhoz fűződő kapcsolatairól, akik a hidegháború idején segítették az Egyesült Államoknak a Szovjetunió ellen irányuló kémtevékenységét.

Hét nap

KÁRTÉRÍTÉS CHILÉBEN

Havi 191 dollárnak megfelelő életjáradékot fizet a chilei kormány az 1973-1979 közti Pinochet-diktatúra mintegy 28...

MTI Világ

Hitler rokonát is megölték a náci eutanáziaprogram keretében

Adolf Hitler náci diktátor egy elmeháborodottnak minősített másodunokanővérét is megölték 1940-ben a náci eutanáziprogram keretében - állítja a müncheni Igazságügyi Orvostani Intézet és a berchtesgadeni Obersalzberg Intézet eddig ismeretlen nácizmus korabeli dokumentumok áttanulmányozása nyomán.

Világ

Chile: letartóztatják Prats tábornok feltételezett gyilkosát

Chilében elrendelték a Pinochet-diktatúra egy volt ügynökének letartóztatását azzal a gyanúval, hogy része volt Carlos Prats tábornok és felesége meggyilkolásában. Prats tábornok a Pinochet vezette, 1973. szeptember 11-i katonai puccsban megbuktatott és megölt Salvador Allende szocialista elnök híve volt.

Világ

Megkerült a nácik által elrabolt Picasso-kép

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI lefoglalt egy tízmillió dollár értékű Picasso-festményt, amelyet még a második világháború idején raboltak el a nácik német tulajdonosától.

Trump „egy Trump nevű ürgére” szavazott az elnökválasztáson

Trump „egy Trump nevű ürgére” szavazott az elnökválasztáson

Tíz nap után újra megjelent a koronavírus Kínában

Tíz nap után újra megjelent a koronavírus Kínában

De ki fogja beoltani a Mikulást?

De ki fogja beoltani a Mikulást?