szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vizsgálatot indított a Continental Airlines amerikai légitársaság ellen a francia igazságszolgáltatás. A franciák azt vizsgálják, volt-e szerepe a Continentalnak az Air France egyik Concorde-jának 2000. júliusi lezuhanásában.

Mint ismert, 2000. július 25-én, nem sokkal a Charles-de-Gaulle párizsi repülőtérről való felszállás után, a Concorde kigyulladt, majd a fáklyaként égő gép egy Párizs melletti szállodára zuhant. A szerencsétlenségben összesen 113-an haltak meg, közöttük 96, a fedélzeten tartózkodó német turista.

A vizsgálat már akkor megállapította, hogy a Concorde katasztrófáját egy, a kifutópályán fekvő fémtárgy okozta. A Concorde áthajtott a tárgyon, egyik kereke defektet kapott, a szétrobbanó gumi pedig felsértette a kerozintank oldalfalát. A kiömlő kerozin azonnal belobbant, s lángba borította a gépet.

Négy és fél évvel a katasztrófa után a francia igazságszolgáltatás úgy ítélte meg, hogy elég bizonyíték gyűlt össze a Continental ellen. A gyanú szerint a fémtárgy az amerikai társaság egyik gépéről esett le, amely a Concorde előtt szállt fel ugyanarról a kifutópályáról. A Der Spiegel német magazin online kiadásának értesülései szerint az ügyben eljáró francia vizsgálóbíró gondatlanságból elkövetett emberöléssel kívánja a Continentalt vádolni.

Az amerikai légitársaság ügyvédei visszautasították a gyanúsítást; mint közölték: „a vádak teljesen alaptalanok, a Continentalnak nem volt köze a balesethez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Megtalálták az eltűnt afgán repülőgép roncsait

Afgán és NATO-csapatok megtalálták szombaton annak az afgán utasszállító repülőgépnek a roncsait, amely két napja tűnt el 104 emberrel a fedélzetén - közölte az afgán védelmi minisztérium szóvivője.

Gazdaság

Novembertől végleg nem repül a Concorde

A British Airways és az Air France is bejelentette, hogy május 31. után felfüggesztik, október végétől pedig végleg megszüntetik a Concorde légijáratait - számol be a BBC. A 2000-ben történt Concorde-katasztrófa óta nem állt vissza a korábbi utaslétszám, így a járatot nem éri meg fenntartani.

MTI Világ

Orosz repülőgép balesete: nincs túlélő

Mind a hét utasa és a két pilótája is meghalt annak az Antonov-2-es típusú orosz repülőgépnek, amely tegnap zuhant le az észak-szibériai Evenkiföld autonóm körzet felett – közölték az orosz hatóságok.

Népszava: Több ezer helyszínre nem értek oda a mentők mintát venni az elmúlt napokban

Népszava: Több ezer helyszínre nem értek oda a mentők mintát venni az elmúlt napokban

Kakas ölt rendőrt a Fülöp-szigeteken

Kakas ölt rendőrt a Fülöp-szigeteken

A világ távoli szegletébe is megérkezett a koronavírus – a Marshall-szigetek eddig úszta meg a járványt

A világ távoli szegletébe is megérkezett a koronavírus – a Marshall-szigetek eddig úszta meg a járványt