szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai védelmi minisztérium több mint felével csökkenteni akarja a guantánamói támaszponton őrzött foglyai számát - közölte pénteki számában a The New York Times.

Az amerikai napilap magas rangú kormányzati tisztviselőkre hivatkozva azt írta, hogy több száz foglyot szaúd-arábiai, afganisztáni és jemeni börtönökbe akarnak áttelepíteni és a Pentagon más szövetségi hivatalok együttműködésére számít ebben. A Pentagon egyelőre nem kommentálta a hírt.

Az Egyesült Államok a nemzetközi bírálatok kereszttüzébe került a Guantánamón fogva tartottakkal szembeni bánásmód miatt. Az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) közelmúltban nyilvánosságra került emlékeztetői kínzások alkalmazásával vádolták a Pentagon kihallgatóit. Az amerikai hadsereg januárban belső vizsgálatot indított a kínzások és más, foglyokon elkövetett erőszakos cselekmények ügyében.

A guantánamói fogolytáborban mintegy 540, a gyanú szerint az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz, illetve az afganisztáni tálibokhoz kötődő gyanúsítottat őriznek. Több mint százra tehető az afgánok, szaúdiak és jemeniek száma az idézett illetékes szerint.

Szinte valamennyiüket vádemelés nélkül tartják fogva, van olyan is, akit már több mint három éve. Az Egyesült Államok "ellenséges harcosokként" tartja számon őket és megtagadta tőlük a hadifogoly-státust, amely bizonyos jogokat biztosítana nekik a nemzetközi törvények értelmében. Az amerikai védelmi minisztérium március 7-én bejelentette, hogy 211 fogoly elhagyta a börtönt.

A kormányzati tisztviselők szerint a Pentagon terve az amerikai Központi Hírszerző Hivatal (CIA), a külügyminisztérium és az igazságügy-minisztérium ellenállásába ütközhet, biztonsági és jogi okok miatt egyaránt. A védelmi minisztériumnak viszont az az elképzelése, hogy a terrorizmus elleni harcba eredményesebben lehetne bevonni az egyes gyanúsítottak hazáit, ha azok vennék át ügyüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A CIA titkos börtönt működtetett Guantánamón

Amerikai lapértesülés szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) saját titkos börtönt működtetett az amerikai haditengerészet guantánamói támaszpontján, hogy ott őrizhessék az al-Kaida terrorszervezet legfontosabb vezetőit.

MTI Világ

Elengedtek nyolcvan foglyot Guantanamóról

Az amerikai hatóságok elengedtek nyolcvan, terrorizmussal gyanúsított afgán foglyot a guantánamói haditengerészeti támaszpontról - közölte az afgán legfelsőbb bíróság.

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen

A liszt drágulása és a rossz idő elintézte a kenyér árát

A liszt drágulása és a rossz idő elintézte a kenyér árát

Kiégett egy kocsi, lezárták a Balatoni utat Gárdonynál

Kiégett egy kocsi, lezárták a Balatoni utat Gárdonynál